Циљ реформи у ЕПС-у бољи услови за све запослене

Циљ реформи у ЕПС-у бољи услови за све запослене

07/06/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић изјавила је данас да циљ није никаква приватизација ЕПС-а, већ да се створе услови за боље пословање и управљање, а на тај начин и бољи услови за раднике, веће плате и поштеније напредовање.

 

Ђедовић је, гостујући у јутарњем програму телевизије Пинк, рекла да је сигурна да су реформе исправне, нагласивши да се не плаши протеста нити критика, већ је занима који ће резултати бити остварени за пет или десет година.

Желим да уверим раднике да неће бити масовног отпуштања, напротив од реформе ће они имати користи, указала је министарка и додала да, као што је обећано представницима радника, плате запослених у ЕПС-у биће повећане од јуна за шест одсто.

Ђедовић је навела да је формирање новог Надзорног одбора ЕПС-а при крају и да ће ускоро уследити именовања.

Имаћемо реномиране врхунске стручњаке из земље и света, рекла је министарка и додала да су многе земље из окружења и Европе успеле, уз отпоре, да корпоративизују своја јавна предузећа, пре више од 15, 20 и 30 година, да успоставе професионални менаџемент.

Министарка је навела да су примери Чешка, Норвешка и Француска које нису отуђиле своја енергетска предузећа, а успеле су да створе светске гиганте.

Према њеним речима, Србија нема препреке да наша енергетска предузећа постану шампиони у овом региону, а то је наш циљ инаша стратегија.

Она је нагласила да је борба тешка, јер људи не воле промене и поновила да циљеви реформи у ЕПС-у нису приватизација, нити масовна отпуштања већ обезбеђивање бољих услова за све запослене у ланцу производње.

„Узнемиравају ме приче о приватизацији. Да је држава хтела да прода Србијагас, ЕПС или Транснафту, могла је то да уради више пута до сада“, рекла је Ђедовић.

Министарка је подсетила да је рат у Украјини показао да је енергетска сигурност питање националне безбедности и да морамо да водимо рачуна да се ослањамо сами на себе.

„Наш задатак је енергетска независност по најнижој цени за наше грађане и привреду и да се не ослањамо на увоз већ на сопствену производњу, па у том смислу планирамо даље активности. То није ни мало једноставно. Завршавамо изградњу термоелектране Костолац Б3, али морамо да градимо и нове капацитете за производњу електричне енергије, пре свега из ОИЕ. Кад је гас у питању, градимо нови интерконектор са Бугарском и у плану је са Северном Македонијом. За нафту смо се до сада ослањали само на ЈАНАФ што није идеално у геополитичким околностима. Зато размишљамо стратешки и дугорочно улазимо у изградњу новог нафтовода са Мађарском“, рекла је Ђедовић.