На територији oпштине Сента реализовано неколико великих пројеката

На територији oпштине Сента реализовано неколико великих пројеката

06/06/2023 Off By BERB

Фото: Општина Сента

 

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Жолт Сакалаш посетили су данас Општину Сента, где су се састали са председником Општине Рудолфом Цегледијем и његовим сарадницима. Приликом посете, министар је истакао како је Сента прави пример вишенационалне средине, где у миру и слози живе, у највећем броју, Срби и Мађари.

 

Мартиновић је нагласио да Влада Србије има чврсту намеру да и убудуће, као и до сада, негује добре међунационалне односе на територији читаве АП Војводина, а нарочито да негује братске односе између два стара, традиционална народа, Мађара и Срба. Додао је да се последњих неколико година показало да је управо Мађарска нашој држави највећи пријатељ у Европи, а такве односе утемељили су и учврстили председник Републике Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан.

Подсетивши да је на територији Општине Сента заједничким радом и улагањима Министарства и локалне самоуправе реализовано неколико великих пројеката, министар је истакао да је Министарство и ове године из Буџетског фонда определило 20 милиона динара за Пројекат изградње канализације у Месној заједници Кертек, која је, како га је упутио председник општине, за житеље од огромног значаја.

Приликом посете, министар је обишао и Основну школу „Стеван Сремац“, где се настава одвија на српском и мађарском језику, а којој је, како је навео, неопходна реконструкција.

„Васпитно – образовна установа, названа по нашем великану рођеном на овим просторима, изграђена је давне 1974. године. Обејкат се налази у лошем стању, док процењена вредност његове адаптације износи око 250 милиона динара. Уверен сам да ће Влада Србије и Покрајинска Влада уложити заједнички труд и напор како би се пронашла средства у буџетима Републике и Покрајине за реконструкцију ове осмолетке. Да нашој деци омогућимо пристојне услове за образовање, али и живот и одрастање, јер је управо улагање у децу, улагање у будућност“, истакао је Мартиновић и додао да је трагедија у ОШ „Владислав Рибникар“ велика опомена држави, друштву и родитељима да смо дужни да деци посвећујемо много више пажње.

Истакавши да Сента има јако дугу и богату историју и да се на њеним просторима одиграла, за наш народ веома значајна, Сенћанска битка, министар је изразио уверење да ће МДУЛС следеће године бити у могућности да издвоји средства из Буџетског фонда за трећу фазу радова на реконструкцији торња Градске куће, који је данас посетио, а у којем се, између осталог, налази и спомен видиковац Сенћанске битке.

Након посете Општини Сента, Мартиновић је обишао и Канцеларију за борбу против сиромаштва у Ади, где је са директорком Весном Циврић разговарао о могућој сарадњи Министарства и Канцеларије.