Даљи рад на ствaрању безбедног и подстицајног дигиталног окружења за децу

Даљи рад на ствaрању безбедног и подстицајног дигиталног окружења за децу

03/06/2023 Off By BERB

Фото: Марина Јанчевић

 

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић изјавио је данас у Ваљеву у оквиру каравана „Дигитална експедиција” да ће у клубовима пензионера у свих 10 градова и општина бити обезбеђени рачунари, паметни телефони и мултифункционални уређаји, док ће предавачи бити из канцеларија за младе.

 

На тај начин у сваком граду биће успостављен одрживи екосистем дигиталних обука где ће млађи обучавати старије, рекао је министар и додао да ће у оквиру активности Министарства везних за безбедност деце на интернету, нарочито после трагичних догађаја 3. и 4. маја ове године, додатни фокус бити на едукацији о сигурном коришћењу интернета, препознавању небезбедних ситуација и заштити приватности како би се створило безбедно и подстицајно дигитално окружење за децу.

Јовановић је нагласио да је тај циљ могуће остварити само заједничким напорима родитеља, образовних институција и целокупне заједнице те је позвао све да се придруже овој мисији.

Он је додао да едукатори Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, у оквиру Министарства, континуирано одржавају презентације о безбедности деце на интернету за ученике, родитеље и наставнике, те на тај начин делују превентивно и информишу све грађане о томе како да препознају дигитално насиље и коме да га пријаве. Центар је први, и за сада једини, институционални механизам у региону који се бави превенцијом и реаговањем на угрожавање деце у дигиталном окружењу, пружајући могућност грађанима да се бесплатно обрате на број телефона 19833 или путем онлајн платформе Паметно и безбедно: pametnoibezbedno.gov.rs.

Караван „Дигитална експедиција” спроводи се уз подршку Министарства информисања и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Канцеларије за ИТ и еУправу и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), Америчком агенцијом за међународни развој (УСАИД) и европском организацијом Propulsion.