Представник Србије први пут на Лондонском бијелналу дизајна

Представник Србије први пут на Лондонском бијелналу дизајна

02/06/2023 Off By BERB

Фото: Министарство културе

 

Република Србија, ауторским радом Душана Јововића, под називом „134, Света Геометрија“, први пут наступа на Лондонском бијеналу дизајна, које је свечано отворено у уметничкој галерији „Somerset house“.

 

Ауторски рад Јововића је већ након самог отварања привукао велику пажњу публике и фигурира као један од најпосећенијих и најсликанијих пројеката на овогодишњој манифестацији.

Рад „134, Света Геометрија“ инспирисан је српским орнаментима средњег века и истражује како да боље разумемо однос уметности, науке, технологије и теологије. Од космологије до вештачке интелигенције, које методе нам могу омогућити да разумемо однос између људи и света у коме живимо?

Уметнички експеримент почиње предметом са мотивима српских орнамената средњег века. Ово ће бити централна тачка у којој ће се ротирати технологије попут светлости и вештачке интелигенције, видео-мапе – процена односа између човечанства и машина.

Пројекат, који је одговорио на тему Лондонског бијенала дизајна „Глобална игра: Ремапирање сарадње“, а којим се наша земља први пут представља на једном од најпрестижнијих догађаја у области дизајна и иновација, изабран је на конкурсу Музеја примењене уметности у Београду, установе која реализује наступ Републике Србије, у име Министарства културе.

Посетиоци бијенала дизајна до 26. јуна ће имати прилику да погледају пројекат српског павиљона заједно са радовима више од 40 дизајнера из читавог света.

Бијенале дизајна у Лондону 2023. године реализују „Het Nieuwe Instituut“, холандски национални музеј и Институт за архитектуру, дизајн и дигиталну културу, на челу са генералним и уметничким директором Ариком Ченом. Основано 2016. године, бијенале има за циљ промоцију међународне сарадње и глобалне улоге дизајна, са изложбама и инсталацијама које „демонстрирају амбицију стварања универзалних решења за проблеме који се тичу свих нас”, кроз изложбене поставке из целог света.