Снажна подршке Немачке процесу зелене енергетске транзиције

Снажна подршке Немачке процесу зелене енергетске транзиције

01/06/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас на делегацијом Удружења немачке привреде за Источну Европу (German Eastern Business Association) о сарадњи двеју држава у енергетском сектору и приоритетима Србије у спровођењу енергетске транзиције.

 

Наша стратешка оријентација је спровођење процеса енергетске транзиције и морамо због наше одрживе будућности да повећамо производњу електричне енергије из ОИЕ, унапредимо енергетску ефикасност и смањимо емисије штетних гасова из термоелектрана, рекла је министарка Ђедовић.

Према њеним речима, очекују нас инвестиције од 15 милијарди евра и ускоро ће се пред Владом Србије наћи листа приоритетних пројеката међу којима су значајни они у производњи електричне енергије, дистрибуцији и преносној мрежи. Србија и Немачка успоставиле су климатско партнерство у циљу подршке нашој земљи у спровођењу Зелене агенде Европске уније и захвални смо на финансијској подршци у изградњи Трансбалканског коридора и бројним пројектима у области ОИЕ, додала је министарка.

Министарка Ђедовић је указала да је циљ Србије да до 2030. године смањи емисије штетних гасова у односу на 1990. годину за 34 одсто, као и да ће се у овом месецу расписати аукције које ће у средњем року повећати производњу ОИЕ скоро три пута.

Имајући у виду да располажемо великим бројем сунчаних дана, опредељени смо да подстакнемо инвестиције јавног и приватног сектора у изградњу соларних електрана, али и да наставимо са субвенционисањем грађана у постављању соларних панела чиме постају купци-произвођачи електричне енергије, рекла је она.

Министарка је истакла да ресорно министарство успешно сарађује са Немачком развојном банком KfW на увођењу коришћења биомасе и геотермалне енергије у локалним топланама у којим се напушта употреба фосилних горива. До сада су у рад пуштене топлане у Прибоју, Малом Зворнику и Новом Пазару док у јулу почињу радови на топлани у Мајданпеку.

Представници Удружења немачке привреде за Источну Европу истакли су снажну подршку Србији у процесу зелене енергетске транзиције истакавши важност регионалне сарадње на Западном Балкану у достизању климатске неутралности.

Удружење немачке привреде за Источну Европу је регионална иницијатива немачке привреде за земље централне, источне, југоисточне Европе, јужног Кавказа и централне Азије која активно доприноси смањењу трговинских баријера и побољшању економских услова у региону. Иницијативу подржава шест централних немачких пословних удружења и 350 компанија чланица.

Састанку су присустовали представници амбасаде СР Немачке у Србији, немачких савезних министарстава, Немачко-српске привредне коморе као и представници немачких компанија који послују у Србији.