Азијска банка за инфраструктурне инвестиције партнер на будућим пројектима

Азијска банка за инфраструктурне инвестиције партнер на будућим пројектима

31/05/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са председнком и потпредседником Азијске банке за инфраструктурне инвестиције (АИИБ) Ђином Лићуном и Константином Лимитовским o будућим пројектима за сарадњу – од дигитализације и науке до енергетике, инфраструктуре и заштите животне средине.

 

Брнабић је нагласила да будућност пре свега види у области биотехнологија, односно изградњи БИО4 кампуса, који треба да повеже области важне за одржив развој земље.

Премијерка је истакла да Србија има спремне пројекте које може да реализује у сарадњи са овом мултилатералном развојном институцијом и додала да АИИБ види пре свега као партнера у спровођењу будућих пројеката.

Председница Владе је навела да је Србија постигла велики напредак у области дигитализације и развоја вештачке интелигенције и да су то области које могу земљи да омогуће сигуран привредни раст.

Влада Србије се, према њеним речима, стратешки определила да улаже у инфраструктуру, зелену енергију и ИТ индустрију.

Председник Одбора директора АИИБ Ђин Лићун оценио је да је Србија земља која је сигурна за улагања и сарадњу и додао да су међународни ивеститори потврда стабилног пословног окружења.

Ђин Лићун је подвукао да је Азијска инфраструктурна инвестициона банка заинтересована како за пројекте који су традиционални у њиховом пословању, попут инфраструктуре и железница, али да простор за сарадњу види и у областима дигитализације, вештачке интелигенције и биотехнологија.

Састанку је присуствовала и министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић.