У борби за родну равноправност женама неопходна и снажна подршка мушкараца

У борби за родну равноправност женама неопходна и снажна подршка мушкараца

31/05/2023 Off By BERB

Фото: Дејан Урошевић

 

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић на трибини посвећеној женама, која је одржана у Петровцу на Млави поводом обележавања предстојећег Националног дана родне равноправности, поручила је да је поносна на измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом, која су значајно подржали родитељство, жене предузетнице и њихови партнери.

 

Министарка Кисић истакла је да Влада Србије континуирано и посвећено улаже напоре да родну равноправност и положај жена у Србији унапреди, како би и жене, као и мушкарци, имале једнаке могућности.

Предлогом закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом пружена је права подршка женама предузетницима, које су узеле ствар у своје руке и које својим пословима неретко издржавају своје породице. Овим изменама омогућено је да њихови мужеви, који су у радном односу, након 3 месеца од рођења детета, могу уместо њих да користе плаћено породиљско одсуство и надам се ће нас мушкарци у томе подржати, навела је Кисић, која је и заменица Координационог тела за родну равноправност Владе Србије.

Кисић је истакла да борбом за родну равноправност жене желе да остану стуб и ослонац својих породица, као што су и одувек биле, али и да уједно допринесу у економском и сваком другом смислу да њихова породица буде још јача.

Поносна сам и на чињеницу да су жене, поготово последњих деценија, у образовању и свом послу, препознале оно што је основа њихове независности, као и на податке да сваке године све више жена у Србији завршава факултете, у односу на мушкарце, у чему смо међу лидерима у свету, рекла је министарка.

Не желимо да имамо предност, желимо да будемо једнаке и да нам се да шанса да покажемо колико можемо. Равноправност не значи да желимо да будемо саме, да смо јаке и да можемо све, желимо да будемо тим. Жене итекако треба да буду вољене, мажене и пажене, али исто тако и да имају једнак приступ свему, навела је Кисић.

Министарка Кисић и државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Стана Божовић обишле су и штандове удружења жена општине Петровац на Млави, на којима су били изложени производи које су саме правиле.