Предузимање превентивних мера за заштиту од поплава

Предузимање превентивних мера за заштиту од поплава

29/05/2023 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

По налогу команданта Републичког штаба за ванредне ситуације и министра унутрашњих послова Братислава Гашића, вршилац дужности помоћника министра и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић одржао је састанак са начелницима организационих јединица Сектора у Србији, директором ЈВП „Србијаводе“ Гораном Пузовићем и помоћником директора РХМЗ Гораном Михајловићем.

 

Састанак је одржан у циљу предузимања правовремених превентивних и оперативних мера како би се цео систем заштите и спасавања подигао на највиши ниво, а након најава Републичког хидрометеоролошког завода да се током недеље очекују обилне падавине које ће захватити већи део територије Републике Србије и које могу проузроковати бујичне поплаве.

На састанку је договорено да се, без одлагања, настави обилазак становништва у подручјима где су најављене обилне падавине и евидентирана критична места, затим подручја где су у току санациони радови, заједно са представницима ЈВП “Србијаводе” и начелницима или представницима штабова за ванредне ситуације локалних самоуправа.

Такође, након обилних падавина претходних дана које су проузроковале бујичне поплаве, из којих су припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а евакуисали 12 лица, представници МУП настављају да помажу становништву у санирању последица кроз црпљење воде из поплављених домаћинстава.

По потреби биће ангажовано додатно људство и механизација, у циљу спречавања плављења подручја, заштите становништва и њихове имовине.