Integrisanjem graničnih prelaza do veće trgovinske razmene Srbije i BiH

Integrisanjem graničnih prelaza do veće trgovinske razmene Srbije i BiH

28/05/2023 Off By BERB

Foto: must.gov.rs

 

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas, nakon sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašom Košarcem, da je neophodno dodatno ubrzati procedure kada je u pitanju integrisanje graničnih prelaza Rača i Vardište.

 

Momirović je izrazio uverenje da bi to u značajnoj meri doprinelo povećanju spoljnotrgovinske razmene dveju zemalja.

On je preneo da je tokom sastanka bilo reči i o tome kako da se dodatno ojača saradnja i unapredi spoljnotrgovinska razmena Srbije i BiH.

Jedan od načina u tom pravcu je zajednički rad na daljem širenju regionalne ekonomske inicijative „Otvoreni Balkan“, koja već pokazuje odlične rezultate, naglasio je ministar, ukazavši na to da je, zahvaljujući toj inicijativi, povećan obim trgovinske razmene između zemalja članica za gotovo 30 odsto.

Sa ministrom Košarcem sam razgovarao o zajedničkoj organizaciji konferencije u Sarajevu na kojoj će učestvovati resorni ministri iz zemalja članica inicijative „Otvoreni Balkan“, ali i privrednici i politički subjekti iz Republike Srpske i Federaciji BiH. Želimo da razgovaramo o perspektivama i prednostima „Otvorenog Balkana“ i vidimo nove članice u toj inicijativi, kako bi ceo region ekonomski napredovao, istakao je Momirović.

Košarac je preneo da je postignut dogovor o tome da se u Sarajevu održi konferencija na koju će domaćin pozvati resorne ministre iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Zajednički cilj nam je da sa predstavnicima komorskog sistema u Republici Srpskoj i Federaciji BiH razgovaramo o perspektivama i prednostima „Otvorenog Balkana“, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.