Отворена 25. европска смотра српског фолклора дијаспоре

Отворена 25. европска смотра српског фолклора дијаспоре

27/05/2023 Off By BERB

Foto: Rade Begović

 

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић отворио је данас у Новом Саду манифестацију „25. европска смотра српског фолклора дијаспоре“, који представља врхунац културних манифестација српске омладине која живи ван своје матичне земље.

 

Ова смотра окупља 37 друштава из седам европских земаља у такмичарском делу, док ће у ревијалном делу наступити још пет друштава из околине Новог Сада и једно друштво из Немачке. Импресивна бројка која сведочи о величини и значају ове манифестације. Говори и о великој посвећености и ентузијазму наших младих људи који су се ангажовали да представе своје вештине, енергију и љубав према српском фолклору. Допринос свих учесника је непроцењив, јер су они амбасадори српске културе и духа где год да се налазе.

„Манифестације попут ове данас и сутра у Новом Саду ће, сигуран сам, у вама пробудити још већу љубав према својој отаџбини, и додатно утицати на вас да размишљате о повратку. Моја жеља је, а верујем и ваша, да се једног дана вратите и живите у својој Србији“, рекао је министар.

Он је захвалио свима што чувају српски фолклор и пожелео им да уживају у програму.

Отварању смотре фолклора присуствовали су и епископ Дамаскин, изасланици председника Републике и министра културе, представници Управе за дијаспору Министарства спољних послова и Града Новог Сада.