Izložba fotografija na temu „Promocija međugeneracijske saradnje“

Izložba fotografija na temu „Promocija međugeneracijske saradnje“

27/05/2023 Off By BERB

Foto: Crveni krst Srbije

 

U okviru projekta „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom COVID-19 i budućih katastrofa” 25. maja 2023. godine u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, ispred Srpske akademije nauka i umetnosti otvorena je izložba fotografija na temu „Promocija međugeneracijske saradnje“.

 

Sama izložba fotografija doprinosi podizanju svesti šire javnosti o međugeneracijskoj solidarnosti i problemima koji pogađaju sve generacije, sa posebnim fokusom na starije u postkovid periodu. Kroz projektne aktivnosti uspostavljeno je međusobno povezivanje mladih i starijih, njihovo razumevanje i poboljšanje komunikacije čime su se stvorili uslovi za rad na emocijama, smanjivanju osećaja usamljenosti i očuvanju mentalnog zdravlja mladih i starijih. Fotografije oslikavaju ideju uspostavljanja međugeneracijske saradnje u okviru projekta koji sprovodi Centar za podršku i inkluziju HELP NET koji su jedna od 62 organizacije civilnog društva u regionu koje sprovode mikrograntove. Crveni krst Srbije koordinira projektom koji je finansiran je od strane Evropske unije, a uz podršku Austrijske agencije za razvoj i Austrijskog Crvenog krsta.

Na otvaranju izložbe su govorile: Gordana Milovanović, predsednica Centra za podršku i inkluziju Help Net; Nataša Todorović, stručni saradnik psihološkinja u Crvenom krstu Srbije i koordinatorka mreže HumanaS; Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti;

Nataša Todorović je na otvaranju izložbe istakla da je namera da se na vedar način kroz fotografije skrene pažnja na razumevanje i empatiju. „Ove fotografije su poziv: hajde probajmo da hodamo u tuđim cipelama. I upravo je to osnov međugeneracijske inteligencije, sposobnost da razumemo druge generacije njihove perspektive, pogled na život, okolnosti u kojima žive. Da bi druge razumeli moramo da ih upoznamo i da imamo prijatelje iz različitih generacija. Razumevanje, empatija i prijateljstvo su tri ključne reči na našem putu kroz međugeneracijsku solodarnost”, kazala je ona.