Јачање осећаја припадности матици деце и младих из дијаспоре

Јачање осећаја припадности матици деце и младих из дијаспоре

26/05/2023 Off By BERB

Аутор фотографија: Раде Беговић

 

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић данас је отворио „Свесрпски дечији сабор“ у Дечијем културном центру у Београду.

 

Mинистар Милићевић je нагласио да је oва манифестација најбоља слика слоге и јединства, да су млади из српске дијаспоре и деца из Србије данас овде да кроз дружење, песму и игру јачају међусобне везе, развијају осећај припадности и патриотизма.

На „Свесрпском дечијем сабору“ учествују деца београдске ОШ „Старина Новак“ и деца из дијаспоре: хор “Просвјета“ з Аустрије , малишани из ОШ “Никола Тесла” из Мађарске, Српски културни центар из Офенбаха на Мајни из Немачке, Теоретска гимназија “Доситеј Обрадовић” из Румуније, Вуковарско српско певачко друштво “Јавор” – хор “Јаворчићи” из Хрватске и КУД “Српски вез” из Македоније.

Министар је истакао да током овог „Свесрпског дечијег сабора“ деца имају прилику да стекну нова пријатељства, да се упознају са значајним личностима, културним достигнућима и историјом наше земље. Такође, министар је додао да је ово могућност да деца из дијаспоре унапреде српски језик, јер је језик веза која нас спаја, без обзира на удаљеност.

Министар је рекао да ће деца посетити институције Републике Србије и музеје, шетати кроз Београд, уз едукативне програме и радионице, као да ће имати и спортско-рекреативне активности. „Верујемо да ће искуства која ћете овде стећи бити драгоцена и да ће вам пружити снажну везу са својим коренима и српским идентитетом“, истакао је министар.

Милићевић је нагласио да је „Свесрпски дечији сабор“ место сусрета, забаве и учења, и захвалио деци на учешћу као би заједно стварали мостове међу генерацијама, да се негују вредности и да се гради будућност која ће бити чврсто утемељена у љубави према нашој отаџбини.

Том приликом министар Милићевић је са директором Дечијег културног центра Гораном Марићем потписао уговор о покровитељству.