Подршка Пољске чланству Србије у ЕУ

Подршка Пољске чланству Србије у ЕУ

23/05/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић састала се данас у Београду са делегацијом Одбора за послове ЕУ пољског Сејма, коју је предводио Кацпер Плажијски, председник тог парламентарног одбора, са којом је разговарала о главним реформским изазовима на путу наше државе ка чланству у ЕУ, о билатералној сарадњи са Пољском и подршци коју Србији пружа у процесу европске интеграције.

 

Министарка Мишчевић представила је најважније елементе кључних реформи које се сада спроводе у Србији, посебно у области владавине права, али и реформе у вези са енергетском диверсификацијом. Тема разговора био је и дијалог Београда и Приштине и настојању Србије да се, више од десет година од потписивања Бриселског споразума, формирањем Заједнице српских општина обезбеди колективна правна заштита Срба.

Мишчевић је саговорнике обавестила о позицији Србије у односу на рат у Украјини, посебно о чврстом ставу о неизбегавању санкција које је ЕУ увела, као и нивоом усклађености са Заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Кацпер Плажијски изјавио је да Пољска снажно подржава чланство Србије и Западног Балкана у ЕУ, јер без проширења Уније нема ни партнерског успешног суочавања са изазовима данашњице. Посебно је истакао и да се на традиционалном пријатељству грађана Пољске и Србије темељи и снажна подршка нашој држави на путу ка чланству у ЕУ. Указао је на важност успешних економских реформи које Србија спроводи која, како је рекао, треба да буде праћења и јачањем медијског плурализма и владавине права. Нагласио је да је борба против корупције један од највећих резултата пољске транзиције и указао на могућност сарадње и размене искустава у овој области.

Саговорници су се сагласили да је за односе двеју држава важна и успешна политика Србије у заштити права националних мањина, међу којима и пољске, која је заснована на поштовању потреба мањинска група и њиховом учешћу у изградњи европске будућности наше земље.

Такође, разговарало се и о сарадњи Србије и Пољске у преносу искустава у процесу интеграције, у области реформи сектора енергетике, али и областима заштите животне средине и пољопривреде.