Дачић са Мекалистером о европским интеграцијама Србије

Дачић са Мекалистером о европским интеграцијама Србије

22/05/2023 Off By BERB

Foto: mfa.gov.rs

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са Дејвидом Мекалистером, председником Одбора за спољне послова Европског парламента.

 

Састанак је одржан на маргинама данашњег Савета за спољне послове ЕУ у Бриселу, где шеф српске дипломатије Дачић учествује на радном ручку министара спољних послова ЕУ са министрима спољних послова западног Балкана.

Дачић и Мекалистер разговарали су о актуелним дешавањима у Европи и региону, европским интеграцијама Републике Србије, као и о дијалогу између Београда и Приштине.

Први потпредседнк Владе и министар спољних послова Србије Дачић поновио је став да чланство у Европској унији остаје стратешки циљ Србије, као и један од главних спољнополитичких приоритета.

Такође је напоменуо да Србија у потпуности остаје посвећена реформском процесу и унапређењу свих сфера нашег друштва, као и даљем развоју регионалне сарадње, која непосредно доприноси изградњи међусобног поверења, процесу помирења и подстиче укупан развој на нашем путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

Говорећи о напретку Србије на европском путу, Мекалистер је позитивно оценио процес реформи, као и кораке које Влада Србије предузима како би ускладила своју визну политику са ЕУ, али је такође истакао важност даљег усаглашавања спољне и безбедносне политике. Шеф српске дипломатије Дачић рекао је да Србија нема проблем са усклађивањем са политикама ЕУ у делу који не нарушава њене националне интересе.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, саговорници су се сложили да је дијалог и поштовање преузетих обавеза једини начин за постизање дугорочног мира и стабилности. “За Србију то пре свега значи формирање ЗСО,” рекао је Дачић.