Првак Балета Јовица Бегојев улогом принца Алберта у „Жизели” прославиће две деценије уметничког рада

Првак Балета Јовица Бегојев улогом принца Алберта у „Жизели” прославиће две деценије уметничког рада

20/05/2023 Off By BERB

Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Улогом принца Алберта у чувеном романтичном балету „Жизела”, на музику Адолфа Адама, у кореографији Леонида Лавровског, који ће бити изведен 22. маја (19,30) на Великој сцени, првак Балета Народног позоришта у Београду Јовица Бегојев прославиће 20 година уметничког рада.

„Одлучио сам да јубилеј обележим овом улогом зато што је комплетна у сваком смислу – технички, глумачки и емоционално. Управом због тих карактеристика, сматрам је и једном од најтежих рола у класичном балету. Од играча захтева велику посвећеност и мукотрпан рад, јер су Албертове емоције, све време, од почетка до краја представе, прожете широким дијапазоном стања која укључују страст, срећу, лаж, стид, мржњу и тугу. За разлику од неких других извођачких уметности, балетским играчима је много теже пренети емотивно стање свог духа на публику, зато што смо ослоњени искључиво на покрет. Али, у томе и јесте драж овог посла. Веома волим овакве комоплексне и захтевне улоге, као што је принц Алберт, јер се кроз причу мењају различита осећања”, истиче Бегојев и напомиње да се искрено радује што ће му директан партнер, у насловној улози, бити Теодора Спасић, која ће први пут наступити као Жизела.

„Изузетно сам срећан због тога, јер је ово представа у којој сам сцену често делио са разним колегиницама. Теодора је шеста партнерка у улози Жизеле”, каже Бегојев који је током досадашње каријере с великим успехом тумачио многобројне прве улоге у класичном, неокласичном и савременом репертоару.

„Претходне две деценије провео сам, заиста, у дивном окружењу, радећи са светски признатим кореографима, играчима и репетиторима. Своју другу кућу – Народно позориште и све колегинице и колеге, увек сам дубоко поштовао и ценио, као и они мене, надам се. Сматрам да сам заједно са свима њима бар мало допринео у смислу очувања и неговања наше културе. Такође, надам се да сам био довољно добар пример младим колегама који сада стасавају у професионалне играче и дао им жељу и мотив да наставе и остану на свом уметничком путу”, поручује Јовица Бегојев који на матичној сцени осваја љубитеље балетске уметности и другим великим улогама међу којима су, осим принца Алберта, и Kрцко Орашчић („Kрцко Орашчић”), Базил („Дон Kихот”), принц Дезире („Успавана лепотица”), Шарл IX („Kраљица Марго”), принц Зигфрид („Лабудово језеро”)…

„Жизела” представља истински бисер „белог балета“, али и својеврсни феномен јер се на сценама широм света игра од 1841. године када је премијерно изведена у париској Опери.

Овај балет је један од најдуговечнијих на нашој сцени јер се у Београду изводи од 1926. године, када је први пут био постављен у кореографији Александра Фортуната.