Рад „У рефлексијама“ представља Србију на Бијеналу у Венецији

Рад „У рефлексијама“ представља Србију на Бијеналу у Венецији

19/05/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

На 18. Међународној изложби архитектуре у Венецији данас је свечано отворен Павиљон Републике Србије у Ђардинима, а на престижној смотри архитектуре нашу земљу представља рад „У РЕФЛЕКСИЈАМА, 6°27’48.81”N, 3°14’49.20”Е“, младог ауторског тима који чине Ива Њуњић и Тихомир Дичић, чији је комесар Слободан Јовић.

 

Пројекат реализује Музеј примењене уметности у име Министарства културе, у сарадњи са Удружењем архитеката Србије, а изабрани рад који је одговорио на задату тему овогодишњег Бијенала архитектуре у Венецији „Лабораторија будућности/ The Laboratory of the Future”, кураторке Лесли Локо, бави се једном афричком темом везаном и за нашу архитектуру и историју (Покрет несврстаних).

Окосницу изложбе чини сагледавање Међународног сајма у Лагосу, од времена када је подигнут, седамдесетих година прошлог века, према пројекту југословенског архитекте Зорана Бојовића, па до данас.

Помоћница министра културе Данијела Ванушић рекла је на отварању Павиљона Србија, да наступ на Бијеналу представља јединствену прилику да Република Србија међународној јавности прикаже не само креативност српске архитектонске сцене, већ и промишљања српских архитеката о глобалним темама кроз призму локалних искустава и друштвено-историјских токова.

„Поред тога, ова јединствена смотра архитектуре јесте и израз културне дипломатије која доприноси успостављању чвршћих веза са земаљама учесницама Бијенала, институцијама културе и појединцима. Република Србија континуирано и активно учествује на бројним међународним манифестацијама, а поједине и сама организује, што увелико доприноси афирмацији и промоцији наше културе и земље у целини”, рекла је Ванушић.

„Пројекат ‘У рефлексијама’ представља осврт и нови поглед на Међународни сајам у Лагосу, аутора Зорана Бојовића, што је уједно и пример за разумевање односа и позиције коју је Србија имала са земљама Африке у светлу оснивања Покрета несврстаних. Архитектура настала из те сарадње сведочи о визији и вредностима Покрета несврстаних, а то су независност и солидарност“, додала је Ванушић. Такође је нагласила да је Сајам у Лагосу пример да сваки архитектонски пројекат који и даље ствара промене у граду, може да се искористи као ресурс за будућност уколико постоји планирање и ангажовање архитеката.

Проглашавајући Павиљон Србије отвореним она је честитала ауторском тиму, комесару изложбе, Музеју примењене уметности у Београду, као и свим учесницима на реализацији овогодишњег наступа.
У име Музеја примењене уметности добродошлицу на изложбу пожела је свим присутнима и директорка Музеја примењене уметности, Биљана Јотић.

Подсетила је да је пројекат „У рефлексијама“ одабран већином гласова на јавном конкурсу и да нас уводи у просторно-временску цикличност, слојевиту мапу процеса и трајања, посматрања и промишљања.

„Уласком у павиљон ући ћемо у елипсасту просторно-временску мапу, слојеве процеса и трајања, посматрања и промишљања, преиспитивања истовремености. Од времена 70-их година 20. века до данас, од простора међународног сајма у Лагосу који је био стециште сусрета и размене, отпочели су и завршили се бројни друштвени процеси остављајући трагове. Оно што издваја аутентичност ауторског концепта је не само мапирање и белешка поменутих процеса, већ један живи моменат, који се у најједноставнијем опису може назвати храбрим. Да би постали живи сведоци стварности и пренели је у пројекат, аутори су отпутовали у нестабилну и опасну зону Лагоса, суочили се садашњим стањима, проживели тешке ситуације, истражили, забележили и пренели у изложбену поставку и дневнике. На нама је да реагујемо и оживимо у себи постављена питања. Временски и просторни процеси сада и тада, овде и онде основе су универзалних питања на која архитектура директно реагује отварајући нова питања и стварајући простор за будућност. Која?“, рекла је Јотић.

Ауторка изложбе Ива Њуњић захвалила је свима који су учествовали у пројекту.

„На овој изложби бавили смо се пројектом Интернационалног сајма у Лагосу. У тренутку када је грађен представљао је симбол нове мултинационалне државе и независности, а данас је то место трансформисано у хипермаркет за трговину са западном Африком. Путовали смо у Лагос да бисмо се упознали са свим променама које су се овде десиле и закључили да је ова архитектура ресурс за обликовање будућности“, навела је ауторка.

Њен колега Тихомир Дичић додао је да након вишемесечног рада на овом пројекту сада може да каже да су сви пројекти који су настали као производ Покрета несврстаних, плод међународне сарадње која треба да нам буде узор у обликовању будућности.

“Поред сајма у Лагосу, пројекти у Србији које треба сачувати, налазе се пред сличним изазовима. Промишљена архитектура је способна да поднесе изазове које доноси будућност, према њој се треба односити с поштовањем“, нагласио је Дичић.

Комесар за припрему наступа Републике Србије на 18. Међународној изложби архитектуре у Венецији архитекта Слободан Јовић захвалио је свима који су учествовали у овом пројекту.

“У нашем павиљону прошлост је присутна али не као носталгични поглед у историју већ као ресурс за будућност. Зато се наш павиљон враћа у Лагос, на место које је доказ да је наша архитектура била део глобалне модернизације. Враћа се на ово место али са нови погледом, погледом нове генерације коју репрезентују Тихомир и Ива. Овај нови поглед може да нам пружи могућност да размислимо о будућем правцу деловања нас као архитеката“, рекао је Јовић истичући да му је велико задовољство што је радио са младим ауторима који, како је додао, заслужују све похвале за храброст и визију.

Свечано отварање 18. Међународне изложбе архитектуре у Венецији је сутра, 20. маја, а овогодишња смотра ће трајати до 26. новембра.

О ауторима:

Ива Њуњић (1994) завршила је Мастер студије на Архитектонском факултету Универзитета у Београду (2019). Професионално искуство стиче кроз архитектонску праксу у Београду и Паризу. Учествовала је на бројним међународним и националним конкурсима.

Тихомир Дичић (1993) завршио је Мастер студије на Архитектонском факултету Универзитета у Београду (2017). Професионално искуство стиче у архитектонским бироима у Букурешту и Београду. Добитник је више награда и признања на конкурсима у Србији и региону. Објављивани су му радови у страним и домаћим часописима. Излагао је на изложбама у земљи и иностранству. Активиста је у удружењу грађана Улице за бициклисте.