Vlada nastavlja sa primenom mera u borbi protiv nasilja

Vlada nastavlja sa primenom mera u borbi protiv nasilja

18/05/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predstavila je danas u Skupštini Srbije Izveštaj o bezbednosnoj situaciji u Republici Srbiji nastaloj nakon masovnih ubistava u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca – u Malom Orašju i u Duboni.

Brnabić je početku obraćanja, na trećoj sednici Prvog redovnog zasedanja parlamenta, iskazala saučešće porodicama nastradalih u dva masovna ubistva koja su se dogodila u maju.

Ona je navela da na području Beograda ima 327 vaspitno-obrazovnih ustanova, od toga 199 osnovnih škola, 103 srednje škole i 25 škola za osnovno i srednje obrazovanje.

Do 3. maja na unapređenju stanja bezbednosti u školama bilo je angažovano 140 školskih policajaca, koji su pokrivali 205 škola, od čega 140 osnovnih i 65 srednjih škola za koje je procenjeno da su bile bezbednosno ugroženije, dok su ostale pokrivane kroz redovnu službu, navela je premijerka.

Brnabić je istakla da je, nakon tragičnog događaja u OŠ „Vladislav Ribnikar“, istog dana naloženo da policijske uprave stupe u kontakt sa direktorima svih škola, izvrše analizu stanja bezbednosti, kao i da intenziviraju policijski rad u blizini škola, dok je nakon masovnog ubistva u okolini Mladenovca i Smedereva naloženo hitno vidljivo pojačano prisustvo policije na javnim mestima.

Policijski službenici, njih 12.368, angažovano je u 1.832 škole, kako državne tako i privatne, saopštila je predsednica Vlade i naglasila da su policijski službenici obavezni da budu u školama za vreme održavanja nastave, dolaska i odlaska učenika, kao i da posebnu pažnju usmere na rano prepoznavanje mogućih rizika i pretnji.

Prema njenim rečima, pregledano je 25 streljana, a do sada je predato 26.339 komada oružja.

Brnabić je rekla da Vlada nastavlja sa implementacijom mera u borbi protiv nasilja, te da je najvažnija mera razoružavanje Srbije.

Ona je potvrdila da će od sutra početi primena elektronskog sistema prijave nasilja nad decom na platformi „Čuvam te“.

Prema njenim rečima, u skladu sa programom rada Vlade do 2026. godine i prioritetom unapređenja bezbednosti dece, mladih i prosvetnih radnika u ustanovama vaspitanja i obrazovanja, preduzete su aktivnosti za puštanje u rad elektronskog sistema prijave nasilja za građane, nadležne organe i ustanove u okviru nacionalne platforme za prevenciju nasilja koja uključuje decu.

To je platforma „Čuvam te“. Pored video-snimaka, sa predavanjem na različite teme u vezi sa bezbednošću i vršnjačkim nasiljem, na platformi je kreiran sistem za prijavu nasilja, koji će koristiti građani, nadležni organi i ustanove, objasnila je premijerka.

Brnabić je dodala da će na jednom mestu, preko Trijažnog tima koji je uspostavljen u okviru Ministarstva za informisanje i telekomunikacije, svi nadležni organi pratiti svaku prijavu nasilja prema detetu i tok njenog rešavanja.

Prema njenim rečima, status prijave će biti dostupan u svakom trenutku, s tim što će i građani moći da podnose prijave Trijažnom timu, prate njen tok i ishod.

Ona je istakla da je policija usmerila svoje aktivnosti na preventivno delovanje, uz napomenu da policijske uprave na teritoriji cele Srbije imaju obavezu da na početku svake godine izvrše proveru stanja bezbednosti učenika i škola u prethodnoj školskoj godini, kao i da urade analizu ostvarene saradnje sa ovim obrazovnim ustanovama.

U okviru toga, svakog 1. septembra se organizuju sastanci sa direktorima. U školama gde je doneta zajednička ocena od strane direktora i komandira policijske ispostave, dovedeni su školski policajci koji vrše pozorničku delatnost u tim rejonima, čije je radno vreme u skladu sa problematikom, a u vreme raspusta sa procenom, navela je Brnabić.

Prema njenim rečima, od 2018. godine obučeno je 327 policijskih službenika da rade kao školski policajci, dok je u toku školske 2022/2023. školske godine organizovano 3.385 predavanja, tribina, radionica, poseta učenika policiji i druženja učenika sa policijom.

Nakon tragičnih događaja, angažovan je maksimalan broj policajaca na javnim prostorima i objektima u kojima boravi i okuplja se veći broj građana, preduzimaju se intenzivne aktivnosti na kontroli držanja i nošenja oružja, dok je na području Beograda uspostavljena akcija „Salus“, u cilju stabilizovanja bezbednosti, navela je premijerka.

Ona je precizirala da se pomenuta akcija sprovodi od  8. maja, od 8 do 22 časa, tokom kojih policijski službenici sprovode opservaciju kritičnih mesta u i oko školskih objekata, legitimišu sumnjiva lica, proveravaju vozila i rade na zapažanju bezbednosno zanimljivih pojava.

Brnabić je navela da je MUP izradio stratešku procenu javne bezbednosti od 2022. do 2025. godine, koja prikazuje stanje javne bezbednosti, identifikuje ključne bezbednosne pretnje i rizike i predlaže strateške prioritete u radu policije.

Predsednica Vlade je objasnila da se stanje javne bezbednosti u Srbiji prati i procenjuje na osnovu dva ključna pokazatelja – jedan je objektivne prirode, kroz statističke podatke, a drugi subjektivne, na osnovu percepcije građana.

Strateški prioriteti su, kako je istakla, sprečavanje i suzbijanje krivičnih dela i prekršaja izvršenih na javnom prostoru i sprečavanje i suzbijanje nasilja na sportskim događajima.

Bezbednost dece, učenika i škola je jedan od prioriteta u radu policije. Policija kontinuirano prati situaciju i u skladu sa procenama usmerava svoje aktivnosti koje se odnose na preventivno delovanje i edukativne kampanje, ukazala je Brnabić.