Београдска премијера представе „Народни посланик” на Сцени „Раша Плаовић”

Београдска премијера представе „Народни посланик” на Сцени „Раша Плаовић”

16/05/2023 Off By BERB

Foto: Nikšićko pozorište

Београдска премијера представе „Народни посланик”, по тексту Бранислава Нушића, у адаптацији и режији Горана Булајића, урађена у копродукцији Никшићког позоришта и Центра за културу Пљевља, биће одржана у среду 17. маја (20,30) на Сцени „Раша Плаовић”.

 

„Народни посланик“, први Нушићев комад кога је славни комедиограф написао са свега 19. година.
Према речима уметничког директора Никшићког позоришта Јанка Јелића „Народни посланик“ је по много чему одредио Нушићев стваралачки пут обележен сатиричним и комедиографским мотивима којима је сликао друштво друге половине деветнаестог века.

„Но, испоставило се да исти мотиви и типологија личности опстаје и у историјским периодима који су уследили. Па, и данас, лик скоројевића који жуди за влашћу није ништа необично и непознато. Напротив, чини се да је управо основни мотив Народног посланика данас актуелан једнако колико у Нушићево доба“, сматра Јелић и подсећа да Никшићко позориште са поносом истиче чињеницу да се овим великим текстом и његовом универзалном темом бави након релативно дугог периода у коме Нушићеви комади нису постављани на сценама у Црној Гори.

„Очигледно је да друштвена подсвест није била спремна за суочавање са чињеницом да смо сви помало личили на Нушићеве посланике, министарке и ожалошћене породице, па и на покојнике. Верујемо да смо кроз ову представу коначно спремни и за ту врсту спознаје“, поручује господин Јелић.

Сценографију је креирала Анка Гардашевић, а костиме Оливера Ераковић.

Главног јунака Јеврема Прокића тумачи Стеван Вуковић, његову супругу Павку игра Марија Ђурић, а у великом ансамблу су и Маша Божовић (Даница, њихова кћи), Никола Васиљевић (Шпиро, Јевремов пашеног), Ања Дрљевић (Шпировица), Матија Мемедовић (Ивковић, адвокат), Бобан Чворовић (Срето), Милица Kекић (Госпођа Марина) Павле Богојевић (Секулић, полицијски писар)…