SAOPŠTENJE MSP POVODOM AKTUELNE SITUACIJE U REPUBLICI MAKEDONIJI I PUTOVANJA SRPSKIH DRŽAVLJANA

SAOPŠTENJE MSP POVODOM AKTUELNE SITUACIJE U REPUBLICI MAKEDONIJI I PUTOVANJA SRPSKIH DRŽAVLJANA

21/08/2015 Off By

Upozoravaju se državljani Republike Srbije, koji nameravaju da putuju u Republiku Makedoniju, na mere opreza, posebno da ne primaju putnike – autostopere u prevozno sredstvo, jer se prema Krivičnom zakoniku Makedonije ovo može podvesti pod izvršenje krivičnog dela ,,krijumčarenje migranata”, za koje je predviđena višegodišnja zatvorska kazna


 

đevšelija
POVODOM novog talasa migranata sa Bliskog istoka, koji dolaze iz pravca Republike Grčke, Vlada Republike Makedonije je, 20. avgusta ove godine, proglasila ,,kriznu situaciju“ u južnom i severnom graničnom pojasu zemlje.

Prema raspoloživim informacijama diplomatsko – konzularnih predstavništava Republike Srbije u Republici Makedoniji i Republici Grčkoj, ova odluka nije uticala na promene saobraćajnog režima na glavnim putnim pravcima i graničnim prelazima, osim što je trenutno primetno pojačano prisustvo vojske i policije. Režim saobraćaja na drumskim graničnim prelazima sa Republikom Makedonijom uobičajeno funkcioniše za ovo doba godine, a srpski turisti su se u manjem broju obraćali našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima za savete i pomoć.
S obzirom na problem pojačanog talasa migranata, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije ne preporučuje našim državljanima korišćenje graničnog – železničkog prelaza Đevđelija/Idomeni, gde se trenutno nalazi više hiljada izbeglica sa Bliskog istoka.
Upozoravaju se državljani Republike Srbije, koji nameravaju da putuju u Republiku Makedoniju, na mere opreza, posebno da ne primaju putnike – autostopere u prevozno sredstvo, jer se prema Krivičnom zakoniku Makedonije ovo može podvesti pod izvršenje krivičnog dela ,,krijumčarenje migranata”, za koje je predviđena višegodišnja zatvorska kazna.
Za aktuelne informacije i eventualnu pomoć naši građani mogu da se obrate Ambasadi Republike Srbije u Skoplju i Generalnom konzulatu Republike Srbije u Solunu.
Ambasada Republike Srbije – Skoplje, telefon: +3892/3129-298,+3892/3131-299,+3892/3128-422,+ 3892/3129-305.
Generalni konzulat Republike Srbije – Solun, telefon: + 302310/244-265, + 302310/244-266, + 302310/244-267.♦


REGION

decaUN: SRBIJA NA OSMOM MESTU SA OČEKIVANIM PADOM BROJA STANOVNIKA OD 17,2 POSTO

Najveći pad broja stanovnika očekuje se u Bugarskoj – čak 27,9 posto Srna BOSNA I HERCEGOVINA i Srbija

naočariPREMIJER MAKEDONIJE NALJUTIO GRAĐANE: LETUJE U TEL AVIVU S NAOČARIMA OD 60 HILJADA DOLARA

MAKEDONSKI premijer Nikola Gruevski naljutio je javnost u Makedoniji nakon što je urednik jednog od internet portala u

 

 

koracŽARKO KORAĆ ZA VIJESTI.BA: BIH MOŽE BITI VEĆA PREPREKA SRBIJI KA EU NEGO KOSOVO

  Korać: Incident se mogao očekivati jer je cjelokupna društvena i politička atmosfera u Srbiji uoči obilježavanja dvadesete

 

parlament_slovenijeSLOVENIJA OTPISUJE DUGOVE NAJSIROMAŠNIJIMA

Veći broj elektro, vodovodnih i kompanija za odvoz smeća u Sloveniji su u državnom vlasništvu i Vlada očekuje