Још снажнија борба против организованог криминала

Још снажнија борба против организованог криминала

12/05/2023 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Припадници Министарства унутрашњих послова, по налогу Тужилаштва за организовани криминал, уз координацију Европола и Евроџаста, ухапсили су у Србији 13 припадника организованих криминалних група које су функционисале као „Балкански картел“.

 

Због постојања основа сумње да су извршили кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 246 став 5 КЗ РС, ухапшени су М. С. (1979) и М. Л. (1980) организатори великих пошиљки кокаина, као и М. Ј. (1977), Д. Ђ. (1981), М. М. (1992), Д. Н. (1977), И. Ц. (1977), Р. Р. (1979), Г. П. (1951), М. Р. (1983), Љ. Л. (1970), М. П. (1982) и В. С. (1987) организатори и чланови других криминалних група укључених у поменуте пошиљке кокаина.

Како се сумња, они су учествовали у кријумчарењу вишетонских пошиљки кокаина које су стигле у Европу из Колумбије, Бразила, Еквадора, али и преко западне Африке као логистичко-транзитне подршке.

Конкретно, реч је око пет тона кокаина заплењеног на Аруби, Холандски антили, 1,2 тоне кокаина заплењеног у Хаселту, Белгија, као и 743 килограма кокаина заплењених у Ротердаму, Холандија. Докази о њиховој умешаности у поменуте заплене прикупљени су током анализе података са апликације Sky Ecc коју су извршили припадници српске полиције.

Претресом станова и осталих просторија које користе осумњичени у Београду, Нишу, Лозници, Суботици и Зрењанину пронађене су две снајперске и три аутоматске пушке, пет пиштоља од којих је један аутоматски и четири пригушивача.

Том приликом пронађена је и бомба, 24 детонаторске каписле и пет уређаја за даљинско покретање детонатора, 13 пакета пластичног експлозива, оптички нишан, више стотина комада муниције различитог калибра, перике и силиконске маске.

Поред веће количине новца пронађеног у становима који су користили, на једној од локација у специјалном изграђеном скривеном простору пронађена су три пластична бурета са више од 2,7 милиона евра.

Такође, приликом претресања на поменутим локацијама пронађено је више луксузних аутомобила и скупоцених сатова.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Тужилаштву за организовани криминал.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић честитао је припадницима Министарства унутрашњих послова на изузетно успешној и професионално изведеној акцији, којом је пресечена једна од највећих криминалних организација на Балкану. Министарство унутрашњих послова ће свим расположивим капацитетима и у сарадњи са својим поузданим међународним партнерима наставити још снажнију, одлучнију и интензивнију борбу против свих облика организованог криминала, поручио је министар унутрашњих послова Братислав Гашић.