Почео са радом Oracle Cloud регионални центар у Крагујевцу

Почео са радом Oracle Cloud регионални центар у Крагујевцу

11/05/2023 Off By BERB

Фото: Марина Јанчевић

 

У Крагујевцу је данас почео са радом регионални центар корпорације Oracle у Државном дата центру у Крагујевцу, чиме је овај глобални ИТ гигант успоставио први огранак у Jугоисточној Европи.

 

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић навео је да је одлука Оraclе-а, једне од највећих ИТ компанија на свету, да на комерцијалној основи закупи простор и чува своје податке у Србији, показује да смо ми као држава, наше институције, наши стручњаци својим знањем и залагањем, успели да победимо на веома конкурентном и оштром ИТ тржишту најразвијеније европске економије.

Према његовим речима данашњи дан је круна напорног, одлучног и посвећеног рада великог тима, на челу са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић.

Министар је истакао да је Србија још једном показала да је регионални лидер у дигиталној трансформацији и више него поуздан и одговоран партнер за постојеће и све будуће стране инвестиције у области ИТ-a и напредних технологија.

Локалне организације и јавне институције предузимају чврсте кораке да успоставе Србију као земљу фокусирану на иновације вођене технологијом, подвукао је Јовановић.

Потпредседник за cloud технологије и регионални директор за Северну и Источну Европу при корпорацији Оracle Кенет Јохансен изјавио је да ће на овај начин помоћи клијентима да искористе предности најбољих cloud технологија, истовремено обезбеђујући високе безбедносне стандарде, доступност и смањено кашњење.

У Крагујевцу је данас потписан и први комерцијални уговор између корпорације Oracle и Телекомa Србија, чиме је највећа домаћа телекомуникациона компанија постала први корисник јавне Oracle cloud инфраструктуре.