Srbija sa EU ima nedeljivo prijateljstvo i partnerstvo

Srbija sa EU ima nedeljivo prijateljstvo i partnerstvo

09/05/2023 Off By BERB

Foto: mei.gov.rs

 

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević izjavila je danas na Kalemegdanu da Srbija sa Evropskom unijom i državama članicama ima nedeljivo prijateljstvo i partnerstvo i da naša zemlja uvek vidi ozbiljnu solidarnost EU, koja joj je velika podrška.

Ministarka Miščević, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre i ambasadorka Kraljevine Švedske u Srbiji  Anika Ben David su povodom Dana Evrope odali počast nastradalima u prošlonedeljnim tragičnim događajima u Srbiji.

Oni su zajedno sa ambasadorima zemalja članica EU u Srbiji na Kalemegdanu otkrili cvetnu instalaciju u obliku srca, koja predstavlja EU i Srbiju, i na taj način odali počast žrtvama i izrazili solidarnosti prema porodicama i prijateljima žrtava na Dan Evrope.

Miščević je tom prilikom rekla da je mesec maj uvek bio prilika za podsećanje na Dan pobede nad fašizmom i na razvoj evropske integracije.

Danas je važna solidarnost i podrška koju imamo ovde na Kalemegdanu i u ovoj divnoj poseti svih ambasadora država članica EU, i u cveću koje će biti podeljeno bolnicama, školama i raznim institucijama, kako bi podsećalo ne samo na 9. maj, već i na ovaj, tužni 9. maj, poručila je ministarka.

Šef Delegacije EU u Srbiji je rekao da danas nema proslava jer Srbija žali tragični gubitak svoje dece stradale na izuzetno nasilan način i da zato sa ministarkom Miščević i ambasadorima država članica postavlja simbol – tepih od cveća u obliku srca koji je u bojama Srbije i zastave EU.

To je naša poruka podrške, solidarnosti i ljubavi prema Srbiji, uz koju smo u ovim teškim trenucima, poručio je Žiofre.

Prema njegovim rečima, Dan Evrope je pravi trenutak da se pošalje poruka solidarnosti jer je solidarnost u srcu evropskog projekta.

Žiofre je iskazao ponos na to što je Evropa postala najprivlačnije mesto mnogima za život, mesto u kome se poštuju osnovna ljudska prava i u kome vladaju mir, sloboda, poštovanje za ljude, u kome se ostvaruje saradnja među državama članicama i dolazi do rešenja svih problema kroz razgovore i dijalog, uz ocenu da je od početka rata u Ukrajini, projekat EU bitniji nego ikad.

On je istakao da želi da se Srbija priključi EU i da sve države članice podržavaju punopravno članstvo Srbije u toj organizaciji.

Ambasadorka Ben David je poručila da danas teškog srca na Kalemegdanu obeležavamo Dan Evrope, ali je utešno videti da su sve zemlje EU solidarne sa Srbijom.

Tragedija je zadesila Srbiju i sve nas je ostavila slomljenih srca, a smrt nevinih je trauma za čije će prevazilaženje biti potrebno više godina. Misli i molitve Švedske su uz srpski narod, ali moramo naći način da idemo napred, a zajedništvo i saradnja su dve ključne reči koje obeležavaju ovaj trenutak, istakla je ona.

Ambasadorka Švedske je rekla da su vremena teška u Srbiji, Evropi, ali i u svetu, i da je sukob u Ukrajini ponovo doneo rat na evropsko tlo, rat koji preti slobodi, bezbednosti i privrednom napretku našeg kontinenta, a da je EU politički projekat koji se zasniva na miru.

Ben David je zaključila da EU stoji uz Srbiju u ovim teškim vremenima i sa nestrpljenjem čeka da poželi dobrodošlicu Srbiji u evropsku porodicu.

Nakon obraćanja prisutnima, građanima je na Kalemegdanu podeljeno 4.000 sadnica.