JORGOVANKA TABAKOVIĆ PREDSTAVILA OVOGODIŠNJI IZVEŠTAJ O INFLACIJI: PRIBLIŽAVANJE CILJU – INFLACIJI OD 4 POSTO

JORGOVANKA TABAKOVIĆ PREDSTAVILA OVOGODIŠNJI IZVEŠTAJ O INFLACIJI: PRIBLIŽAVANJE CILJU – INFLACIJI OD 4 POSTO

19/08/2015 Off By

Za Srbiju, kao i za region, značajno je smanjenje neizvesnosti oko grčke krize. Ova kriza i do sada nije izazvala povlačenje investitora. Ostalo je pitanje hoće li ona ograničiti privredni rast zone evra, u koju Srbija šalje 45 posto svog izvoza


jorgovanka22222

Jorgovanka Tabaković

 

Ranka Čičak

 SA MNOGO ponosa Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije predstavila je ovogodišnji izveštaj o inflaciji, koji je upravo usvojio Izvršni odbor banke. Pohvalila je partnerske odnose s MMF – om:

– Ništa nije poremetilo takve odnose i mi s zadovoljstvom čekamo novi susret. Najvažnije je da rezultat takve naše saradnje osete naši građani. Recimo, praćenje grčkih banaka omogućio nam je Savet MMF- a. Jer, Narodna banka Srbije je već gotovo deo evropskog monetarnog prostora, iako Srbija još zvanično nije član EU.
Direktor Direktorata za ekonomska pitanja i statistiku, Branko Hinić rekao je da su projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu revidirali sa 0,0 na 0,5 posto zbog manje domaće potrošnje. Očekuje se rast bruto domaćeg proizvoda u idućoj godini od 1,5 posto, zahvaljujući investicijama i izvozu. I budžetski deficit će biti manji od planiranog, nešto iznad 4 posto BDP.
NBS je nastavila da ublažava monetarnu politiku. Smanjila je referentnu kamatnu stopu na 5,5 posto. Zato se očekuju niže dinarske kamatne stope na tržištu novca i kredite.
Za Srbiju, kao i za region, značajno je smanjenje neizvesnosti oko grčke krize. Ova kriza i do sada nije izazvala povlačenje investitora. Ostalo je pitanje hoće li ona ograničiti privredni rast zone evra, u koju Srbija šalje 45 posto svog izvoza.
Zahvaljujući dobrim rezultatima u industriji i građevinarstvu BDP je u drugom tromesečju veći od očekivanog i iznosi 1,9 posto. Rastu industrijske proizvodnje pomogle su niske cene energenata.
Dogodine bi BDP trebalo da raste zbog većih investicija i izvoza. Država će trošiti manje. Neizvesnosti ima zbog ovogodišnje poljoprivredne proizvodnje, brzine oporavka zone evra i efekata konsolidacije i strukturnih reformi. U drugoj polovini 2016. godine očekuje se približavanje cilju- inflaciji od 4 posto. Na inflaciju će učestvovati nedavno poskupljenje struje.
Guvernerka Tabaković rekla je da je zadovoljna prvom polovinom svog mandata:
– Za mene je važno da li neko dobro rad, a ne ko je i odakle dolazi. Na NBS je da bude jednaka prema svima. A stabilnošću cena sve stavljamo u jednak položaj. Posle lošeg rada i odlaganja onih pre nas, mi smo se suočili s lošim posledicama. Morali smo zatvoriti 4 banke. To smo uradili da zaštitimo finansijsku aktivnost zemlje.
Guvernerka kaže da će doskorašnji način ustupanja nenaplativog plasmana fizičkih lica samo bankama do kraja septembra liberalizovati, napraviće se analiza i licencirati institucije koje će to moći da rade.
Inače, u Srbiji je, prema podacima NBS, mnogo pojeftinjenja , naročito hrane i svakodnevnih potreba. Povrće je u odnosu na isti period prošle godine jeftinije za 5 posto, meso goveđe 10 posto, pileće 20 posto, svinjsko 8 posto, naftu 5 posto, fiksna telefonija 6 posto, lekovi 10 posto, odeća i obuća 3 do 5 posto, a vrtići i jaslice čitavih 30 posto. <


EKONOMIJA

poljoprivreda-seljak2-sFOND ZA RAZVOJ ODOBRIO JOŠ 68 KREDITA PRIVREDNICIMA

  Krediti su odobreni sa rokom otplate od pet do deset godina, u okviru kojih je period počeka

 

 

 

 

 

 

ANKARA: RASIM LJAJIĆ NA SASTANKU TRILATERALNOG EKONOMSKOG KOMITETA SRBIJE, BIH I TURSKEankara

Potpisan je Poslovnik o radu Trilateralnog ekonomskog komiteta Srbije, BiH i Turske, kojim su utvrđeni ciljevi rada i

 

 

 

 

 

 

 

 

X6OvsX8VUČIĆ PRIMIO PREDSEDNIKE KOMORA SRBIJE I KOSOVA

Premijer Vučić podržao je predloge zajedničkih aktivnosti između komora u regionu, koje će biti predstavljene 27. avgusta na

 

 

652728_VUČIĆ POSETIO AERODROM NIKOLA TESLA

Do septembra iduće godine uložiće se ukupno 21 milion evra u modernizaciju iz sredstava aerodroma. U toku ove

 

 

 

stopaIZVRŠNI ODBOR NBS: SMANJENA REFERENTNA KAMATNA STOPA ZA 0,5 PROCENTA

Konstatovano je da su, nakon postizanja dogovora Grčke sa međunarodnim kreditorima, niži i eksterni rizici, što uz aranžman