Изабрани чланови за нови сазив Националног савета албанске националне мањине

Изабрани чланови за нови сазив Националног савета албанске националне мањине

07/05/2023 Off By BERB

Аутор фотографија: Министарство.за људска и мањинска права и друштвени дијалог

 

Електорскa скупштина изабрала је данас у Бујановцу свих 15 чланова новог сазива Националног савета албанске националне мањине.

 

Највише места (10) освојила је листа чији је носилац био Енкел Реџепи, док је преосталих пет места освојила листа чији је носилац био Левант Ћазими. Победничку листу подржаче су четири странке – Партија за демократско деловање, Демократска партија, Покрет за демократски прогрес и Демократска партија Албанаца. Другопласирану листу подржала је Алтернатива за промене.

Електорским изборима присуствовали су министар Томислав Жигманов, државни секретар проф. др Рејхан Куртовић и шеф Мисије ОЕБС у Србији Њ.е. амбасадор Јан Брату.

„Задовољни смо што је Електорска скупштина за избор чланова за Национални савет албанске националне мањине протекла по законом предвиђеним процедурама и на начин који захтевају стандарди демократије. Сви субјекти укључени у процес – Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Министарство унутрашњих послова, Републичка изборна комисија и политичке странке Албанаца које су учествовале на изборима – својим су одговорним поступањем и деловањем завредили сваку похвалу“, оценио је министар Жигманов након завршених избора, захваливши се и Мисији ОЕБС у Србији на сталном праћењу овог сложеног и захтевног процеса.

Од 523 електтора, данашњим изборима приступило је њих 512. Од тог броја победничка листа добила је 320 гласова, друопласирана листа добила је 187 гласова, док је пет гласова било неважећих.
Избори су одржани у Спортском центру „Младост“.