Континуиран рад Владе на унапређењу положаја радника

Континуиран рад Владе на унапређењу положаја радника

01/05/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Поводом Међународног празника рада – 1. маја, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић свим радницима и запосленима у Србији честита празник и истиче да они чине покретачки и развојни фактор, не само привреде, већ и целог друшва.

 

Влада Републике Србије и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања улажу значајне напорне да кроз подстицање социјалног дијалога са свим странама – и радницима и послодавцима, буде успостављено међусобно поверење и разумевање између социјалних партнера, поштовање договора и испуњавање преузетих обавеза од стране сваког од учесника у социјалном дијалогу, истакао је министар Селаковић. Он наводи да социјални дијалог мора да се развија на свим нивоима, од националног до локалног.

„Социјално-еконономски савет Р. Србије (СЕС) једна је од најважнијих институција социјалног дијалога, јер окупља све три стране – Владу, синдикате и послодавце“, указује Селаковић и додаје да на састанцима Савета сви чланови имају прилику да представе оно за шта се залажу, да се о томе дискујуте, и коначно дође до заједничког решења.

Министар подсећа да су, поред седница СЕС-а, представници Министарства у прва три месеца ове године одржали укупно 16 састанака са социјалним партнерима, на којима се расправљало о текућим питањима организовања синдиката, остваривања права запослених код послодаваца, закључивању и примени колективних уговора и свим другим питањима од значаја за синдикате и њихове чланове.

„Један од начина унапређења положаја радника јесу и колективни уговори, који доводе до постизања већег обима права у односу на она која сам Закон о раду предвиђа“, наводи Селаковић и указује да су данас колективним уговорима покривене све јавне службе, али да ће у наредном периоду Влада додатно подстицати закључивање колективних уговора и у другим гранама привреде.

Министар истиче да је пре неколико дана закључен први колективни уговор у привреди потписан у овој години – Посебан колективни уговор за грађевинарство и индустрију грађевинског материјала Србије, те да овим добрим примером сарадње синдиката и послодаваца, треба да се руководе и остале привредне гране.

„У циљу одвијања доброг социјалног дијалога, Министарство у израду нацрта закона укључује представнике репрезентативних синдиката и удружења послодаваца, како би се, заједнички и уз пуно уважавање мишљења и предлога социјалних партнера, дошло до најбољих законских решења. Добар пример такве сарадње је и рад на тексту Закона о безбедности и здрављу на раду, који је чак и симболично усвојен на Међународни дан безбедности и здравља на раду“, истиче министар. Он додаје да је Србија после 18 година добила нови Закон о безбедности и здрављу на раду који је усаглашен са ЕУ стандардима, и који ће значајно унапредити систем заштите радника у Србији у циљу спречавања повреда на раду, професионалних болести и болести у вези са радом.

Нови закон предвиђа низ нових мера које су усмерене на бољу и ефикаснију заштиту радника, посебно на оним радним местима са повећаним нивоом ризика када је у питању безбедност и здравље. Такође, нова законска решења прописују 73 различита прекршаја, а пооштрена је и казнена политика, односно максималне новчане казне су удвостручене, указује министар Селаковић.

„О заједничким активностима и квалитетном дијалогу са социјалним партнерима говори и Програм достојанственог рада за Републику Србију, који представља програмски документ настао као резултат стратешког планирања активности Међународне организације рада у Србији, а који је припремљен у консултацијама са Владом Републике Србије, као и социјалним партнерима. Циљ овог програмског документа јесте отварање нових радних места, проширење социјалне заштите, гарантовање права на раду и промовисање социјалног дијалога, као кључне компоненте економске и социјалне политике“, закључује министар Никола Селаковић.