SAOPŠTENJE MINISTARSTVA ODBRANE: RAZVIJAMO NAJBOLJE ODNOSE SA SVIM DRŽAVAMA

SAOPŠTENJE MINISTARSTVA ODBRANE: RAZVIJAMO NAJBOLJE ODNOSE SA SVIM DRŽAVAMA

18/08/2015 Off By

Ministarstvo odbrane ulaže velike napore da i sa drugim partnerima planira, organizuje i učestvuje u vežbovnim aktivnostima i aktivnostima na planu obuke. Kada je reč o aktivnostima sa Oružanim snagama Ruske Federacije, Ministarstvo odbrane poklanja istovetnu pažnju kao i sa drugim ključnim partnerima, ali u ovom momentu, to nije ni približno na nivou koji ostvarujemo sa drugim partne


 

vezba

Press služba Ministarstva

 

POVODOM današnje izjave portparolke Evropske komisije Maje Kocijančič da bi u sadašnjim okolnostima zajednička vojna vežba Rusije i Srbije „poslala pogrešan signal“ i da Evropska unija očekuje od Srbije da postupa u skladu sa obavezama prema EU i sa procesom pristupanja, Ministarstvo odbrane Srbije ističe da vodi balansiranu spoljnu politiku i neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju najboljih mogućih odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama.

To radi u skladu sa proklamovanom vojnom neutralnošću Republike Srbije, četiri stuba spoljne politike i definisanim nacionalnim interesima.
Na taj način, ne samo da je u funkciji državne i odbrambene politike, već permanentno razvija i sopstvene sposobnosti i kapacitete. Kada je reč o međunarodnoj vojnoj saradnji, posebno na bilateralnom planu, treba naglasiti da su u fokusu Ministarstva odbrane svakako aktivnosti koje maksimalno mogu da doprinesu stalnom podizanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije. Tu se pre svega misli na praktične oblasti saradnje koje težišno predstavljaju zajedničke vežbe i obuka sa predstavnicima Oružanih snaga drugih država. U navedenoj oblasti, Ministarstvo odbrane trenutno ima najrazvijeniju saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama i državama EU, sa kojima na bilateralnom i multilateralnom planu učestvujemo na više od polovine od ukupnog broja međunarodnih vežbi na godišnjem nivou.

Kada je reč o saradnji u oblasti odbrane sa Sjedinjenim Američkim Državama, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ostvaruju najsadržajniju bilateralnu vojnu saradnju i u drugim mnogobrojnim programima koji se odnose na školovanje i usavršavanje pripadnika Vojske Srbije, modernizaciju i opremanje jedinica Vojske Srbije, razvoju kapaciteta za učešće u multinacionalnim operacijama, saradanji sa Nacionalnom gardom Ohajo u okviru Programa državnog partnerstva. Osim toga, saradnja se odlikuje i mnogim drugim projektima od opšteg društvenog značaja u Republici Srbiji, kao što je na primer projekat „Humanitarne asistencije“, čiju će realizaciju građani moći da vide u četvrtak kada ćemo svečano otvoriti renoviranu predškolsku ustanovu i jednu muzičku školu u opštini Bujanovac, na čijem renoviranju su zajednički radili pripadnici Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohajo.
Uporedo sa tim, Ministarstvo odbrane ulaže velike napore da i sa drugim partnerima planira, organizuje i učestvuje u vežbovnim aktivnostima i aktivnostima na planu obuke. Kada je reč o aktivnostima sa Oružanim snagama Ruske Federacije, Ministarstvo odbrane poklanja istovetnu pažnju kao i sa drugim ključnim partnerima, ali u ovom momentu, to nije ni približno na nivou koji ostvarujemo sa drugim partnerima.
Ono što je još važnije istaći, Ministarstvo odbrane obavlja poslove iz oblasti međunarodne vojne saradnje na veoma transparentan i otvoren način, upravo iz razloga da se ne bi stekla pogrešna percepcija bilo koje od država partnera, uz jedan detaljan planski pristup, koji se zaključuje početkom svake godine.
U cilju informisanja javnosti, svi dosadašnji izveštaji Evropske komisije i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, gospodina Dejvida Mekalistera, nedvosmisleno potvrđuju ogroman doprinos Ministarstva odbrane Srbije u procesu približavanja Republike Srbije Evropskoj uniji. Posebno se ističe naše dosadašnje angažovanje u operacijama EU za upravljanje krizama (ATALANTA, EUTM Somalija i EUTM Mali), naše predstojeće angažovanje u operaciji EUMAM (vojnosavetodavnoj misiji EU u Centralnoafričkoj Republici, odličnoj saradnji sa Evropskom odbrambenom agencijom (Srbija je, pored Norveške i Švajcarske jedina zaključila ugovor od država koje nisu članice EU), permanentno jačanje administrativnog kapaciteta Ministarstva odbrane Srbije za aktivniji doprinos zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU.
Kao krunu uspešne saradnje Srbije sa EU, ističemo i saglasnost ministra odbrane i nedavno usvojen zaključak Vlade Srbije da se što pre finalizuje proces našeg angažovanja u konceptu borbenih grupa EU. Na ovaj način u potpunosti su pokriveni svi segmenti zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, na šta je Ministarstvo odbrane Srbije veoma ponosno.<


DOGAĐAJI – DANAS

trstenikZAVRŠEN JE TREĆI FESTIVAL EKSTREMNIH SPORTOVA U TRSTENIKU

Trstenik je tokom tri dana festival ugostio više od šest hiljada ljudi i preko stotinu vrhunskih sportista iz

 

 

 

 

 

Amadeo-Watkins-790x444ODGOVOR SPECIJALNOG SAVETNIKA MINISTRA UNUTRAŠNJIH POSLOVA AMADEA VOTKINSA, NA MIŠLJENJE NACRTA ZAKONA O POLICIJI ZAŠTITNIKA GRAĐANA, SAŠE JANKOVIĆA.

Nije moguće sve regulisati jednim zakonom, jer bi on u suprotnom imao 2000 članova, i postigao bi se

 

 

 

rebic

VLADIMIR REBIĆ: POVEĆAN BROJ NEVEZANIH PUTNIKA U VOZILIMA

Od početka akcije pojačane kontrole nekorišćenja sigurnosnog pojasa više od 11.000 osoba sankcionisano je prekršajno, od čega je