БИО4 кампус добио још једног глобалног партнера

БИО4 кампус добио још једног глобалног партнера

26/04/2023 Off By BERB

Аутор фотографија: Зоран Петровић/НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић изјавила је данас да је БИО4 кампус, након швајцарске компаније „Рош“ и јапанске компаније “Такеде“, добио још једног глобалног партнера.

 

На састанку делегације Министарства науке, технолошког развоја и иновација и представника кинеске компаније „BGI Group“ потписан је Меморандум о разумевању између две стране, којим је предвиђен наставак сарадње у области вештачке интелигенције, биотехнологији, нових технологија као што је Синтетска биологија и других напредних технологија у области дијагностике у медицини.

Ово је наставак сарадње започет са овом компанијом, која је договорена на састанку првог човека „BGI Group“ Ванг Ђена и председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић у новембру прошле године.

„BGI Group“ је већ отворио Развојни центар у Београду, у којем је запослено више од 15 стручњака из Србије у области вештачке интелигенције. Такође, покренута је сарадња са Институтом за вештачку интелигенцију и универзитетима у Србији у области образовања у новим наукама као што је Биоинформатика.

Министарка Беговић се захвалила партнерима из Кине и подвукла добро искуство сарадње Републике Србије са компанијом „BGI Group“, која је током пандмије Covid 19 донирала две лабораторије “Ватрено око” наводећи да је та помоћ много значила свим грађанима Србије. Министарка Беговић је додала да је Министарство спремно да крене даље у развијању нових пројеката у сарадњи са овом компанијом.

Делегацију је предводио је извршни директор „BGI Group“ Ји Јин, потпредседник „BGI Group“ Нинг Ли и потпредседник „BGI Group“ за глобални развој Теренс Шионг.

О БИО4 кампусу
Укупна површина: 110.000 квадратних метара бруто површине
Укупна инвестиција: Око 190 милиона евра за изградњу, плус још око 100 милиона евра за опремање.
Укупан број особа: око 1.200 професора и истраживача и око 4.000 студената, плус гости и привреда
Временски оквир: Почетак градње се очекује у првој половини 2023. године а усељење БИО4 кампуса у првој половини 2025. године.

Централна тачка националних инвестиција у биоекономски развој је изградња БИО4 Кампуса, јединственог мултидисциплинарног пројекта у ширем региону. Назив БИО4 скраћено представља четири кључне области: биомедицину, биотехнологију, биоинформатику и биодиверзитет.

БИО4 Кампус, као јединствен простор који покрива око 20 хектара земљишта, са једне стране ће обухватити образовне и научно-истраживачке институције са дугогодишњом традицијом:
1. Три факултета Универзитета у Београду:
а. Биолошки факултет,
б. Фармацеутски факултет, и
ц. Група за биоинжењеринг Технолошко-металуршког факултета
2. Осам научних института ће комплетно или делимично бити присутно у Кампусу:
а. Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство,
б. Центар за одрживо управљање биоресурсима и природне производе Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић”,
ц. Институт за медицинска истраживања,
д. Институт за мултидисциплинарна истраживања,
е. Истраживачко-развојни институт за вештачку интелигенцију Србије
ф. Институт „Биосенс”
г. Институт за кардиоваскуларне болести „Дедиње”, и
х. Институт за примену нуклеарне енергије (ИНЕП).
Са друге стране, као веома важни садржаји, унутар Кампуса ће бити и институције и организације привредног карактера:
3. Екстензија Научно-технолошког парка Београд биће изграђена за подршку БИО4 стартапима, њихову акцелерацију, као и Центар за идеје – место сусрета истраживача и студената из различитих области.
4. Истраживачко-развојни центри компанија, домаћих и међународних, великих и малих.