Подршка кинеских партнера великим српским пројектима

Подршка кинеских партнера великим српским пројектима

25/04/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали и председник кинеског осигуравајућег друштва Синосуре Хетаи Шенг потписали су данас Меморандум о разумевању који ће бити основа за касније дефинисање квоте осигурања за 2023. годину за пројекте као што су “Београдски метро”, “Национални стадион” и “Чиста Србија”.

 

Министар Мали је истакао да су у Србији у последњој деценији покренути велики инфраструктурни пројекти, повезали смо земљу ауто-путевима и започели капиталне пројекте попут изградње београдског метроа. Мали је нагласио да је Србији зато важан добар партнер у том послу, као што је Синосуре.

Овај меморандум је значајан за Србију и Кину, наше две пријатељске земље које много сарађују нарочито у изградњи инфраструктуре. Такође, министар Мали је рекао да две земље остварују и велику трговинску размену, а тренутно се воде преговори и о Споразуму о слободној трговини који ће додатно интензивирати нашу економску сарадњу.

Министар Мали је истакао да у овом тренутку велики број кинеских компанија ради на градилиштима широм земље због чега је овај вид подршке, како је рекао, још значајнији.

Потпредседник Владе се захвалио на досадашњој сарадњи са овим осигуравајућем друштвом и истакао да су велики пројекти, какав је управо изградња метроа у Београду, од капиталног значаја за наставак развоја Србије.

Председник кинеског осигуравајућег друштва Синосуре Хетаи Шенг истакао је да су Кина и Србија кроз историју показале да су добри пријатељи и партнери и додао да две земље сада везује и челично пријатељство, а под вођством два председника развило се стратешко партнерство на обострану корист наших држава, посебно од како смо конкретизовали сарадњу кроз иницијативу ‘Појас и пут“.

Шенг је додао да сарадња Србије и Кине има велики потенцијал посебно у области инфраструктуре, као и да пројекти које подржава ова осигуравајућа кућа задовољавају инфраструктурне потребе Србије и од значаја су за унапређење економске сарадње.

China export & credit insurance corporation (Синосуре) је осигуравајуће друштво које је 2001. године основала и подржала кинеска држава ради промовисања спољноекономског и трговинског развоја и сарадње Кине.

Осигурањем извозних кредита од ризика неплаћања, Синосуре промовише кинески извоз роба, технологија и услуга, посебно извоз високотехнолошких и капиталних производа са високом додатом вредношћу, као што су механички и електрични производи.

Главни производи и услуге укључују средњорочно и дугорочно осигурање извозних кредита, осигурање прекоморских инвестиција, осигурање краткорочних извозних кредита, осигурање домаћих трговинских кредита, обвезнице и гаранције и реосигурање у вези са осигурањем извозних кредита, управљање потраживањима и друго.

У Србији су до сада Синосуре полисом осигурани пројекат изградње топлодалековода, пројекат изградње државног пута Лозница – Ваљево – Лазаревац, деоница Иверак – Лајковац, пројекат „Чиста Србија“ за 11 општина, пројекат сакупљања и пречишћавања отпадних вода централног канализационог система Града Београда и изградња новог челичног лучног моста на Сави.