Регионална сарадња један од спољнополитичких приоритета Владе Србије

Регионална сарадња један од спољнополитичких приоритета Владе Србије

25/04/2023 Off By BERB

Аутор фотографија: Милош Перић

Министар за равномерни регионални развој Един Ђерлек разговараo је данас са амбасадорком Румуније у Србији Силвијом Давидоју о билатералним односима, регионалној сарадњи и резултатима актуелних пројеката које Србија остварује са овом државом.

 

Министар Ђерлек оценио је да су Србија и Румунија искрени пријатељи и поуздани партнери, наводећи да добросуседске односе треба искористити и на практичном плану за даље јачање сарадње између двеју држава и њихових регија.

Имајући у виду да је регионална сарадња један од спољнополитичких приоритета Владе Србије, како је објаснио министар, неопходно је додатно интензивирати сарадњу са Румунијом кроз низ постојећих регионалних форума и иницијатива.

Амбасадорка Давидоју оценила је да је Румунија посвећена даљем унапређењу билатералне сарадње, наводећи да изградња путне и железничке инфраструктуре, попут брзе саобраћајнице Темишвар–Панчево, доприноси већој транспортној повезаности, повећању привредне и трговинске сарадње и свеобухватном унапређењу односа две земље.

С обзиром на то да се наше земље сусрећу са демографским проблемима, министар Ђерлек навео је да би интензивирање сарадње регионалних развојних агенција Србије и Румуније, пре свега, у пограничним подручјима била од изузетне важности. Он је истакао да за погранична подручја која су у програму прекограничне сарадње Србија – Румунија, поред економске, могућности за сарадњу постоје у реализацији заједничких регионалних пројеката у оквиру ИПА програма.

Он је закључио да је остварена добра сарадња у оквиру пројекта заштите животне средине и захвалио за искуства Румуније у овој области, додајући да уз размену искустава са Румунијом и на том плану пратећи Зелену агенду за Западни Балкан треба наставити и у будућности.

Министар Ђерлек рекао је да Србија веома цени подршку Румуније у процесу придруживања ЕУ, као и конкретну помоћ кроз пренос румунских искустава из тог процеса.