Прва личност Алеје заслужних Старограђана – Лепосава Бела Ст. Павловић

Прва личност Алеје заслужних Старограђана – Лепосава Бела Ст. Павловић

25/04/2023 Off By BERB

Установа културе „Пароброд” је 2022. године установила Алеју заслужних Старограђана, као омаж значајним историјским личностима које су живеле на Општини Стари град, а која ће се проглашавати сваке године на дан славе Општине – Цвети.

 

Овај пројекат подразумева израду уметничко-визуелног решења, које би требало да стоји као обележје испред УК „Пароброд“ а  ради се у сарадњи са Општином Стари град и са Факултетом примењених уметности у Београду.

Факултет је организовао менторски рад са студентима постдипломцима који су осмислили дизајн мозаика, са идејом бренда Алеје, који ће бити препознатљив и уједно прилагодљив за сваку следећу личност.

Прва личност наше Алеје заслужних Старограђана је Лепосава Бела Ст. Павловић, једна од најзначајнијих српских сликарки међуратног и послератног периода и доживотна почасна председница друштва „Лада“.

Стручни жири у саставу: др Марија Павловић, директор УК Пароброд, др Горан Чпајак, декан ФПУ и др Милица Божић Маројевић, професорка Филозофског факултета, једногласно су донели одлуку о избору прве личности.

Свечано откривање мозаика је уприличено на манифестацији „Јевремова улица сусрета“, 22. априла 2023. године уз присуство г. Радослава Марјановића, председника Општине Стари град, г. Горана Чпајка, декана ФПУ и Марије Павловић, директорке УК Пароброд.

Ауторка мозаика је Јована Бојић, мастеранткиња Факултета примењених уметности у Београду.