Караван „Дигитална експедиција” посетио Прибој

Караван „Дигитална експедиција” посетио Прибој

22/04/2023 Off By BERB

Foto: Marina Jančević

 

Државни секретари Министарства информисања и телекомуникација Милан Добријевић и Министарства за рад, борачка и социјална питања Лав Пајкић посетили су данас Караван „Дигитална експедиција 2023” у Регионалном иновационом стартап центру у Прибоју.

 

Караван дигиталних вештина, писмености и безбедности „Дигитална експедиција 2023” покренут је 2021. године на иницијативу председнице Владе Србије Ане Брнабић.

Влада Републике Србије је у претходним годинама урадила много на реформи државне управе како би грађанима било олакшано обављање свакодневних послова са државном управом и локалном самоуправом.

Јако је важно објаснити грађанима о свим могућностима које им електронска управа пружа и неопходно је да они стекну основне дигиталне вештине. То им омогућава Караван „Дигитална експедиција 2023” у оквиру кога се спроводе обуке, и то за све грађане – од најмлађих до пензионера. Обуке обухватају различите теме, од комуникације са државним органима на интернету и е-управе, сигурне куповине на интернету – е-трговине, затим, е-здравље, све до безбедног коришћења интернета и заштите личних података.

У Регионалном иновационом стартап центру у Прибоју, у петак и суботу, грађани су имали прилику да се упознају са кључним дигиталним вештинама 21. века. Обуке у Прибоју су на једном месту окупиле све генерације, од Генерације З и њихових родитеља до најстаријих суграђана.

Караван „Дигитална експедиција 2023” се спроводи уз подршку Министарства информисања и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Канцеларије за ИТ и еУправу и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (UNDP), Америчком агенцијом за међународни развој (USAID) и европском организацијом Propulsion.