Канада отворена за сарадњу са Србијом у рударству и енергетици

Канада отворена за сарадњу са Србијом у рударству и енергетици

19/04/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас с амбасадором Канаде у Републици Србији Џајлсом Норманом о сарадњи две државе у области рударства и енергетике.

 

“Србија је земља која је сразмерно својој величини богата минералним ресурсима. Наш циљ је да се то богатство користи у интересу наших грађана и да стварамо услове за одрживо рударство, кроз поштовање свих домаћих и светских стандарда у области заштите животне средине. На томе ћемо радити кроз унапређење регулативе, израду стратешких докумената и сарадњу с међународним партнерима, који могу да нам пренесу најбоља светска искуства. Пратимо активности ЕУ на плану дефинисања односа према критичним минералним сировинама, које су важне за привредни развој и потребе нових, еколошки прихватљивих технологија, јер желимо да и Србија своје стандарде у рударству усклади са европским”, рекла је Ђедовић.

Амбасадор Норман је рекао да је Канада отворена за сарадњу са Србијом, посебно у областима рударства и обновљивих извора енергије, у којима канадске компаније имају богато искуство.

Састанку су присуствовали и представници канадске компаније Данди племенити метали (Dundee Precious Minerals), који су упознали министарку са активностима и улагањима компаније у Србији, укључујући и геолошка истраживања на истражном простору Чока Ракита, који према прелиминарним истраживањима има изузетан потенцијал. Компанија Данди у овом делу Европе има два рудника у Бугарској, који послују по стандардима Европске уније, у складу са свим прописима који се тичу заштите животне средине, водећи рачуна о потребама локалне заједнице.