Договорен низ пројеката на промоцији културе словенских земаља

Договорен низ пројеката на промоцији културе словенских земаља

18/04/2023 Off By BERB

Foto: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић је, у оквиру радне посете Форуму словенских култура чије је седиште у Љубљани, разговарала са директорком Форума Андреом Рихтер, а на састанку је истакнут значај реализације програма у циљу промоције културе земаља словенског простора, посебно у оквиру обележавања 20 година постојања ове међународне организације.

 

Гојковић, која је председавајућа Управног одбора Форума словенских култура, разговарала је са Рихтер о будућим плановима и значају интензивирања сарадње и активности свих земаља чланица на очувању заштите културне баштине и промовисања културе и савременог стваралаштва земаља словенског говорног подручја.

Гојковић и Рихтер су договориле да се следеће године, поводом 20 година постојања Форума словенских култура, одрже фестивали посвећени промоцији културе и стваралаштва земаља чланица Форума, а таква манифестација, која ће обухватити музичко, позоришно и филмско стваралаштво, биће одржана у Ужицу, граду који је изабран за престоницу културе Србије 2024. године.

Такође, Гојковић и Рихтер су разговарале и о сарадњи у оквиру пројекта Престонице културе Србије и могућности одржавања културних догађаја у Чачку и укључивање прве престонице културе у програме Форума, посебно у области књижевности, као што је културна рута ”Жене писци словенских земаља”.

На састанку је било речи о значају културне руте „Жене-писци словенских земаља”, која је прошле године на годишњем саветодавном форуму Савета Европе добила сертификат, а која је посвећена списатељкама са прелаза 19. и 20. века и фокусира се на њихову јединствену улогу у историји и културној баштини словенског света и целе Европе.

Рута, која симболички повезује тачке њиховог живота и рада, осим научних и културних активности, допринеће обогаћивању садржаја локалне заједнице и повезивању културе и туризма.

Истакнуто је да је посебно значајно настављање књижевног програма “100 словенских романа” у оквиру ког се одвија преводилачка и издавачка делатност.

Гојковић и Рихтер су нагласиле значај реализације пројекта ”Трансформација”, који је инспирисан традицијом словенских земаља, а који промовише модно стваралаштво у словенским земљама и словенског модног идентитета 11 младих и афирмисаних модних дизајнера, стилиста, и у том оквиру подржале реализацију изложбе у Музеју примењене уметности у Београду.