Превазилажење проблема у остваривању мањинских права

Превазилажење проблема у остваривању мањинских права

17/04/2023 Off By BERB

Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов је, током боравка на Међународном дечјем ускршњем фестивалу у Босилеграду, посетио и и Општину Босилеград и Национални савет бугарске националне мањине.

 

Министар Жигманов се у разговорима које је водио са домаћинима посебно интересовао за стање и изазове са којима се грађани у овом делу Србије суочавају, као и за друштвени положај Бугара у Србији.

Председник Општине Босилеград Владимир Захаријев представио је, у кратким цртама, основне чињенице које одређују економски и друштвени контекст ове мале пограничне општине са мултиетничким саставом становништва, корацима које локална самоуправа чини у решавању изазова са којима се суочавају, те успесима које његов тим постиже.

Захаријев је нагласио важност обезбеђивања већег броја инвеститора како би се задржало становништво, о чему је током недавне посете разговарао и са председником Републике Александром Вучићем.

Председник Националног савета бугарске националне мањине Стефан Стојков упознао је министра Жигманова са радом Савета, приликама у области образовања, информисања, културе и службене употребе бугарског језика и писма, плановима Савета за унапређење стања, као и о наставку сарадње са ресорним министарствима Владе Републике Србије.

Досадашњу сарадњу са органима власти саговорници су оценили позитивном и исказали уверење да ће тако остати и надаље.

Министар Жигманов је обећао да ће се заложити да се одређени проблеми у остваривању мањинских права превазиђу и успешно реше.