Grujičić u poseti zdravstvenim ustanovama na Kosmetu

Grujičić u poseti zdravstvenim ustanovama na Kosmetu

16/04/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Ministarka zdravlja u Vladi Republike Srbije Danica Grujičić boravi u višednevnoj poseti zdravstvenim ustanovama u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Grujičić je obilazak počela juče u domovima zdravlja u više sela u Kosovskom Pomoravlju i bolnice u Pasjanu, a potom i domova zdravlja u Lapljem Selu i Gračanici.

Ministarka zdravlja je obilaskom ustanova primarne i sekundarne zdravstvene zaštite stekla uvid u uslove rada, kvalitet usluga za pacijente i probleme koje bi trebalo rešavati.

Ona je nakon prvih obilazaka izjavila da je u centralnom delu Kosova, u Gračanici, potrebna nova bolnica koja je već u planu, a da u postojećim uslovima zaposleni čine sve da obezbede neophodnu zdravstvenu zaštitu.

Ono što sam videla je zadovoljavajuće, posebno bolnica u Pasjanu. Država Srbija ulaže puno u zdravstveni sistem ovde gde žive Srbi na Kosovu i Metohiji i prema Briselskom sporazumu – to je naša nadležnost, izjavila je ona i dodala da je obradovala vest da je za nekoliko dana u Gračanici rođeno šest beba.

Grujičić je posle razgovora sa zdravstvenim osobljem u Kuscu, Pasjanu i Gračanici, istakla da su svuda potrebni novi kadrovi.

Ono što možemo da uradimo je proširenje kadrovskog plana, zapošljavanje mladih lekara, i to ne samo na Kosovu i Metohiji, već u celoj Srbiji, da se lekari koji dobijaju platu sve vreme specijalizacije vrate u ustanove koje su ih poslale, a ne da za skromnu svotu novca otplate specijalizaciju. Sa druge strane, moramo ih motivisati ličnim dohodcima, najavila je Grujičić.

Ministarka zdravlja je sa saradnicima prisustvovala Vaskršnjem jutrenju u manastiru Gračanica, koje je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, sa čijim će blagoslovom posetiti manastire Visoki Dečani i Sveti Arhangeli kod Prizrena.

Posle Pomoravlja i centralnog Kosova, planiran je i obilazak Goraždevca i Štrpca u Metohiji i Kliničko-bolničkog centra i Medicinskog fakulteta u severnoj Kosovskoj Mitrovici.