Sastanak sa predsednikom Republike Srpske

Sastanak sa predsednikom Republike Srpske

14/04/2023 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji u regionu, kao i o drugim važnim pitanjima i konkretnim projektima, koji će biti razmotreni na sledećoj zajedničkoj sednici dve Vlade.

U obraćanju medijima nakon sastanka, predsednik Vučić je istakao da ga je predsednik Dodik upoznao sa svojim viđenjem stanja u Bosni i Hercegovini, te borbi i pokušajima Republike Srpske da sačuva svoja prava i obaveze iz Dejtonskog sporazuma.
“Mi smatramo da je Dejtonski mirovni sporazum suština funkcionisanja Bosne i Hercegovine, razume se, i Republike Srpske, i uvek ćemo podržati dogovor sva tri konstitutivna naroda uz poštovanje Dejtonskog sporazuma”, istakao je predsednik Vučić.
Predsednik je takođe najavio da će na sledećoj zajedničkoj sednici Vlada Srbije i Republike Srpske biti iznet predlog zaključka o izgradnji dva memorijalna centra – u Donjoj Gradini i u Beogradu, koji će biti posvećen sećanju na stradanje jasenovačkih žrtava.
Predsednik je posebno naglasio da je jedna od važnih tema sastanka bila i dodatna pomoć opštinama na teritoriji Republike Srpske i Federacije.
„Mi ćemo pored opština koje smo pomagali, dodatno pomoći i opštine Sokolac, Višegrad, Nevesinje i Bileća“, najavio je predsednik Vučić i dodao da je bilo reči i o strateškim projektima i daljoj saradnji sa Republikom Srpskom.
Na kraju obraćanja, predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poželeli su srećan Uskrs svim pravoslavnim vernicima.