Састанак са министром спољних послова Краљевине Шпаније

Састанак са министром спољних послова Краљевине Шпаније

13/04/2023 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио je данас министрa спољних послова Краљевине Шпаније Хосеa Мануелa Албаресa, са којим je констатовао да су билатерални односи одлични, обележени искреним пријатељствoм и засновани на узајамном уважавању и разумевању.

 

Саговорници су изразили искрену опредељеност Србије и Шпаније за поштовање међународног права и међусобну подршку кад је реч о територијалном интегритету и суверенитету двеју држава.

У том контексту, председник је изразио захвалност Шпанији на принципијелном ставу о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и активној подршци коју пружа Србији у међународним форумима.

Министар Албарес је пренео поздраве премијера Санчеза и чврсту решеност званичног Мадрида да остане при таквим својим ставовима.

По питању ситуације у региону, председник Вучић је поновио да су спољнополитичке активности Србије снажно фокусиране на унапређење регионалне сарадње и очување мира и стабилности, нагласивши да само такав регион омогућава одржив развој Србије.

Председник Вучић је захвалио Шпанији на подршци евроинтеграцијама наше земље, а министар Албарес је истакао да је Србији место у ЕУ и да ће Шпанија наставити да подржава европски пут, посебно током председавања Европској унији у другој половини ове године.

Саговорници су констатовали да је економска сарадња двеју земаља све боља, иако и даље не прати одличне политичке односе, као и да у овом домену нису искоришћени сви потенцијали. У том смислу, председник Вучић и шеф шпанске дипломатије су се сагласили да је потребно интензивирати контакте између српских и шпанских компанија и привредника.