Сарадња са ЕУ у борби против тешких облика криминала

Сарадња са ЕУ у борби против тешких облика криминала

12/04/2023 Off By BERB

Аутор фотографија: Министарство правде

 

Министарка правде у Влади Републике Србије Маја Поповић отворила је данас у Будви Пети регионални састанак контакт особа Европске правосдуне мреже за Западни Балкан и Четврти састанак између контакт особа држава чланица Европске уније и Западног Балкана.

 

Том приликом је изјавила да облици криминала у данашње време најчешће имају транснационални карактер и да је готово немогуће да се једна држава сама, без међународне сарадње, ефикасно бори против таквих појава.

Кроз одржавање периодичних састанака националних представника и представника држава чланица Европске уније, размењују се корисна искустава и информације и дискутује о практичним и правним проблемима, са којима се простор Западног Балкана сусреће у области борбе против организованог криминала, корупције, трговине дрогом, тероризма и других облика тешког криминала.

„Овакав облик сарадње је неопходан, јер се простор Западног Балкана налази на спољним границама Европске уније и представља раскрсницу трговине дрогом и оружјем, и подручје је деловањем организованих криминалних група“, указала је министарка Поповић. Она је нагласила да континуирана сарадња у ефикасном спречавању и борби против тешких облика криминала треба да остане у фокусу међународне правосудне сарадње земаља Западног Балкана и Европске уније.