Наставак јачања партнерства са НР Кином

Наставак јачања партнерства са НР Кином

11/04/2023 Off By BERB

Фото: МУСТ/Ђ.К.

 

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић изјавио је данас да интензивном трговинском сарадњом са Кином и кинеским компанијама, извоз робе из Србије у наредном периоду биће додатно увећан, а сведоци смо да се извоз повећава из године у годину, па је тако у 2022. години достигао рекордних 1,2 милијарде долара.

 

Момировић, који борави у радној посети Кини, истакао је након састанка са градоначелником Града Нингбо Танг Феифаном и другим званичницима градске владе, да је Лука Нингбо једна од најпрометнијих на свету, преко које се 95 одсто производа из Србије увози у Кину.

Министар је изразио уверење да ће потписивање Споразума о слободној трговини допринети да Србија додатно прошири трговинске односе са овим градом и компанијама које у њему послују.

Министар Момировић је претходно посетио индустријски парк „Future Park“, у власништву компаније „CCCC“ са којом ће се у Београду градити најмодернији начно-технолошки парк „Михајло Пупин“.

Момировић је рекао да ће реализацијом пројекта какав је научно-технолошки парк “Михајло Пупин” бити привучене нове инвестиције из Кине, што ће генерисати нова радна места и нове приходе за Србију.

Радимо на томе да будући индустријски парк у Београду постане модеран хаб који ће привући светске ИТ компаније, фармацеутску индустрију, друге високо-технолошке компаније, али и таленте и научну заједницу из целог региона, подвукао је министар Момировић.

Током посете Кини, Момировић је обишао и једну од највећих компанија на свету „Alibaba“ у граду Хангџоу.

Министар је навео да та компанија пролази кроз велике унутрашње трансформације, а када се заврше, Србија је спремна за сарадњу. Србија је земља која је лансирала једну велику иницијативу као што је Отворени Балкан и ако желе да се шире на Балкану, очекујемо да дођу у Србију, закључио је Момировић.

Министар Момировић је додао да без обзира на велики раст трговинске размене са Кином, очекује да ће извоз наредних година расти и достићи износ од две милијарде евра.