Država u prethodnih sedam godina mnogo uradila na uvođenju elektronske uprave

Država u prethodnih sedam godina mnogo uradila na uvođenju elektronske uprave

08/04/2023 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Boru početku karavana digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija 2023”u okviru koga se sprovode obuke za ključne digitalne veštine i to za sve građane, od najmlađih do najstarijih.

Obuke obuhvataju različite teme, od komunikacije sa državnim organima na internetu i eUprave, sigurne kupovine na internetu – eTrgovina, zatim, eZdravlje, sve do bezbednog korišćenja interneta i zaštite ličnih podataka.

Brnabić je istakla da je u prethodnih sedam godina Vlada uradila mnogo toga na reformi državne uprave, istakavši da je ponosna na to što su danas vidiljivi rezultati napornog rada.

Ona je navela da je od 2016. godine mnogo toga urađeno na uvođenju elektronske upravu Srbiji kako bi se građanima olakšalo obavljanje svakodnevnih poslova sa državnom upravom i lokalnom samoupravom.

Želeli smo, kako je objasnila, da građani i privreda osete da smo im na usluzi sedam dana u nedelji, 365 dana u godini i da neki posao mogu da urade jednako efikasno nedeljom ujutru ili četvrtkom uveče.

Premijerka je rekla da je građanima omogućeno da ne moraju da izlaze iz kuće, napuštaju svoju porodicu ili izlaze s posla već da to mogu da obave iz svoje fotelje, ocenivši da je to odgovorna državna uprava.

Brnabić je predočila da je jedan od najvećih izazova bio objasniti sve ovo građanima, jer oni nisu znali mnogo o tome, niti su bili informisani o svim mogućnostima koje im elektronska uprava pruža.

Prema njenim rečima, građani danas mogu da naruče izvod iz matične knjige rođenih, diz svoje kuće upišu dete u vrtić ili u školuplate porez i pogledaju svoj zdravstveni karton

Moja inicijativa je bila da napravimo jedan tim, da idemo od opštine do opštine, provodimo vikende sa narodom i to pogotovo našim starijim sugrađanima i objasnimo im kako eUprava funkcioniše, rekla je predsednica Vlade.

Ona je u Udruženju penzionera u Boru razgovarala sa najstarijim sugrađanima koji pohađaju deo obuka za digitalne veštine.

Tom prilikom Udruženju je uručena donacija – dva računara i multifunkcionalni uređaj, a isto će biti obezbeđeno za sva udruženja penzionera koje Digitalna ekspedicija obilazi. Inače, Udruženje penzionera u Boru do sada nije imalo računar niti internet priključak.

Pored obuka za najstarije sugrađane, u zgradi Narodne biblioteke u Boru danas se održavaju i obuke za građane – obuka zaštite ličnih podataka, obuka za korišćenje eGrađanina i upoznavanje sa elektronskim uslugama.

Premijerka je, zajedno sa ministom informisanja i telekomunikacija Mihailom Jovanovićem i ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, razgovarala sa građanima o tome šta ove obuke znače za njih, kako i u kolikoj meri koriste usluge eUprave i koliko im digitalna znanja pomažu u svakodnevnim aktivnostima i u poslu.

Ona je napomenula da se tokom prve Digitalne ekspedicije direktno razgovaralo sa više od 35.000 građana, ali da to nije kraj i da će karavan digitalne pismenosti obići još 10 gradova i opština, među kojima su Priboj, Brus, Valjevo, Zrenjanin, Kikinda.

Predsednica Vlade je naglasila da će u posebnom fokusu u ovom drugom digitalnom karavanu biti stariji sugrađani, penzioneri, koji upravo najviše koristi mogu imati od elektronske uprave.

Ukoliko su bolesni, mogu sami naručiti šta im je potrebno iz prodavnice i to će im stići. Nema čekanja u redovima, pred šalterima, stajanja u pošti, poručila je ona.

Premijerka je naglasila da je ponosna na to kako su penzioneri prihvatili elektronsku upravu i koliki je njihov entuzijazam i energija, dodavši da svi možemo da naučimo nešto od njih, koliko je hrabro učiti nove stvari i usvajati nove veštine.

Brnabić je naglasila da se kroz ove obuke prevazilazi međugeneracijski jaz, jer kancelarija za mlade u klubovima penzionera vrši obuke starijih sugrađana i time se stvara jedna nova veza od koje mi kao društvo imamo mnogo toga dobrog.

Ona je istakla da će Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Kancelarija za IT i elektronsku upravunakon posete, ostavljati klubovima penzionera opremu na korišćenje.

Predsednica Vlade je, govoreći o ekonomskoj situaciji u Boruiznela podatak da je prosečna plata u tom gradu za nepunih pet godina porasla za čak 97 odsto i da je u januaru ove godine bila nešto veća od 105.000 dinara.

Razgovarala sam sa građanima, vidim da su zadovoljni, da njihova deca mogu da nađu posao ali imamo još mnogo toga da uradimo. Vidim da su i cene stanova ovde porasle, da idu i preko 1.200 evra po kvadratnom metru, što govori o tome koliko Bor ide napred, zaključila je Brnabić.

„Digitalna ekspedicija pokrenuta je 2021. godine na inicijativu premijerke Brnabić. Tokom prve ekspedicije bilo je uključeno 16 gradova i približno 35.000 građana kroz posete i obuke.

Ovaj projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, u partnerstvu sa Programom UN za razvoj (UNDP), programom Nova pismenost koji realizuju “Propulsion” USAID.

Takođe, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti učestvovao je u kreiranju obuka na temu zaštite ličnih podataka na internetu.