Оснаживање веза дијаспоре са матицом

Оснаживање веза дијаспоре са матицом

08/04/2023 Off By BERB

Foto: Rade Begović

 

Министар без портфеља у Влади Републике Србије Ђорђе Милићевић, задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором, отворио је данас у Врњачкој Бањи „Прву смотру фолклора дијаспоре за децу“, на којој учествују млади из 30 културно-уметничких друштава.

Фолклор је ствар наслеђа, културе и идентитета, нешто без чега не бисмо знали ко смо били и где припадамо… Сваки ваш корак саткан је од храбрости, чојства, јунаштва и славне прошлости. Свака песма је песма у славу јунацима и жеља да увек имамо слободу. Нека наша будућност и веза матице и дијаспоре буде сједињена песмом, игром, слогом и јединством, поручио је министар.

Милићевић је истакао да су деца, која су данас на фестивалу у Врњачкој бањи, наши најбољи амбасадори у свету.

Наша мисија је да им приближимо матицу и да све оно знање и искуство које стекну било где у свету примене у Србији. Да будемо мост који ће отклонити све препреке на њиховом путу повратка у своју отаџбину, поручио је министар Милићевић.

Током јула и августа ове године 15 хиљада деце из дијаспоре ће учествовати у камповима широм наше земље. Цео пројекат финансираће министарство а спроводиће локалне самопуправе.

Кампови ће бити на различите теме, од научних и еколошких садржаја, преко окупљања културно-уметничких друштава, до спортских кампова. Постоји велико интересовање од бројних удружења из дијаспоре за овај пројекат. Нашу децу из целог света спојићемо са децом у Србији, да се кроз игру и различите активности зближе и друже. Односи са дијсапором нису посао само за једно министарство, већ за велики број министарства и државних институција. Наша улога је да Србију приближимо дијаспори, дијаспору да приближимо Србији и да направимо двосмеран канал комуникације да у сваком тренутку матица зна шта је потребно дијаспори и дијаспора шта може да добије у Србији.

Желимо да сва наша деца која су прва, друга или трећа генерација дијаспоре знају да су овде увек добродошли, као и да грађани Србије знају важност повратка наших људи у Србију, било да говоримо о повременом или трајном повратку, нагласио је министар.

Поред летњих кампова за децу, у јуну месецу у Београду ће бити организовано велико окупљање дијаспоре, на ком ће узети учешћа сва релевантна удружења која окупљају Србе ван Србије.

Циљеви су да сачувамо наш идентитет, нашу културну и историјску баштину, наш језик и писмо. Да повежемо академску заједницу, али и да оснажимо привредно повезивање дијаспоре са матицом. Идеја је да на скупу у јуну разменимо идеје и кренемо у прављење дугорочне стратегије која ће представљати темељ за израду новог закона о Србима у дијаспори и региону, најавио је министар Ђорђе Милићевић.