За седам дана заједничка платформа о стању на Космету

За седам дана заједничка платформа о стању на Космету

07/04/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас, након разговора са представницима Срба са Косова и Метохије, да је ситуација у јужној српској покрајини тешка и да незадовољство нашег народа због кршења споразума о таблицама и свих осталих договора, као и свакодневних хапшења Срба, достиже врхунац.

Вучић је након састанка у Палати Србије, којем је присуствовао и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, истакао да су људи са севера и југа Космета показали огорчење због понашања руководства у Приштини и ћутања међународне заједнице, и уједно затражили већу подршку Србије.

Он је објаснио да је најпре одржао консултације са представницима Српске листе и наших институција и органа са Космета, при чему је договорено да се за седам дана изађе са заједничком платформом и саопште заједнички закључци о многим питањима у покрајини, а међу њима и о питању избора 23. априла, на којима Срби, како је рекао, неће учествовати.

Договорили смо се да наставимо да радимо у наредних седам дана да бисмо могли да изађемо са заједничким саопштењем за све догађаје који су пред нама, објаснио је Вучић и најавио да ће на наредни састанак, који ће бити одржан у Рашки, позвати председницу Владе и све министре.

Председник је поручио да ће Срби који живе и јужно и северно од Ибра, као и Срби из централне Србије увек бити јединствени, и додао да је његова молба била да се увек и на сваки начин сачува мир.

Нисам превелики оптимиста и плашим се да неки људи нису разумели да није суштина у томе хоћемо ли ми да учинимо уступак по неким бесмисленим бирократским питањима, већ је суштина у формирању Заједнице српских општина и престанку угрожавања безбедности српског становништва, нагласио је Вучић.

На састанку је, како је пренео, било речи и о даљем економском и социјалном напретку српског становништва на Космету и шта држава може да учини за најугроженије, о чему ће се, такође, у року од седам дана изаћи са конкретним предлозима.