Светски дан здравља “Здравље за све“

Светски дан здравља “Здравље за све“

06/04/2023 Off By BERB

У петак 7. априла 2023. године у 10 часова oбележавамо Светски дана здравља “Здравље за све“  у Црвеном крсту Србије (Свечана сала на првом спрату, Симина бр. 19, Београд).

 

УЧЕСНИЦИ:

–        Проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије,

–        Представник Министарства здравља

–        Бранкица Јанковић, Повереница за заштиту равноправности

–        Борка Јеремић, Популациони фонд Уједињених нација

–        Наташа Тодоровић, Црвени крст Србије

–        др сц.мед. Катарина Боричић, Институт за јавно здравље Србије „др Милан Јовановић Батут“ и

–        Проф. др Александра Милићевић Калашић, Факултет за медије и комуникацију Београд.

Право на здравље је основно људско право. Свака особа мора имати приступ неопходним здравственим услугама, на време и на месту када су јој те услуге потребне. С друге стране, чињеница је да једна трећина светске популације у овом тренутку нема приступ основним здравственим услугама. Ове године 7. априлана Светски дан здравља Светска здравствена организација обележава 75 годишњицу од оснивања, 1948. године су се земље света удружиле и основале СЗО како би промовисале здравље, свет учиниле безбеднијим и помагале угроженима тако да свако, свуда може да достигне највиши ниво здравља и благостања.

Црвени крст Србије у свом раду значајну пажњу посвећује здравствено-превентивним активностима. У току прошле године, Црвени крст Србије је у оквиру ових својих активности одржао 2.147 радионица које промовишу здраве стилове живота, обухватајући њима више од двадесет хиљада деце до четрнаест година, више од једанаест хиљада младих до 30 година, више од седам хиљада одраслих од 30 до 64 године старости и више од три хиљаде старијих од 65 година. Ово је уједно и подсећање на чињеницу да здраво старење почиње већ у младости и да у њега сви заједно треба да улажемо током читавог живота.

Овогодишња конференција поводом Светског дана здравља у Црвеном крсту Србије представља идеалну прилику да се више говори о здрављу старијих особа као најбрже растуће демографске групације како код нас, тако и у свету.

Позивамо вас да својим прилогом или чланком са нама учествујете у подсећању јавности на важно право: право на здравље и приступ здравственим услугама.