Пуна подршка Француске у процесу зелене транзиције Србије

Пуна подршка Француске у процесу зелене транзиције Србије

04/04/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић састала се данас са амбасадором Републике Француске у Београду Пјером Кошаром.

 

Министарка Ђедовић упознала је амбасадора са активностима на започетој реформи енергетског сектора, недавно усвојеном Предлогу измена и допуна закона о обновљивим изворима енергије и динамиком рада на Интегрисаном националном енергетском и климатском плану.

„Први корак реформе енергетског сектора је усвајање плана приоритетних инвестиција од стране Владе Републике Србије који ће бити и полазна основа и база за све будуће инвеститоре. На том плану се интензивно ради како бисмо што пре имали листу приоритета усмерену на додатно стабилизовање домаћег енергетског тржишта у циљу јачања енергетске безбедности наше земље“, изјавила је министарка Ђедовић.

Она је додала да се истовремено наставља и рад на усклађивању са законодавном регулативом Европске уније и истакла да је у другој половини прошле године Министарство рударства и енергетике остварило добре резултате када је у питању усклађивање за правним тековинама и захтевима ЕУ.

На састанку је било речи и о конкретним пројектима сарадње српских и француских енергетских предузећа као и могућностима унапређења те сарадње.

Амбасадор Кошар рекао је да Француска пружа пуну подршку Министарству рударства и енергетике у процесу зелене транзиције и истакао да су француске компаније заинтересоване за сарадњу са Србијом, пре свега у области обновљивих извора енергије и геотермалне енергије.