Омогућено коришћење eduroam сервиса на више од 2.000 локација

Омогућено коришћење eduroam сервиса на више од 2.000 локација

03/04/2023 Off By BERB

Академска мрежа Републике Србије (АМРЕС), која ради на изградњи, развоју и управљању образовном и научно-истраживачком рачунарском мрежом Републике Србије, омогућила je институцијама, односно свим својим крајњим корисницима, коришћење eduroam сервиса на више од 2.000 локација широм Србије, са приближно 23.000 бежичних тачака приступа.

 

Eduroam (education roaming) представља стандард за бежични приступ интернету у научно-истраживачким и образовним институцијама широм света и доступан је у више од 100 земаља глобално. Својим корисницима омогућава безбедан, брз и једноставан приступ интернету, без отварања додатних налога, уз коришћење већ постојећег корисничког имена и лозинке креираних на институцији у којој раде или студирају. Корисници eduroam сервиса су студенти и запослени у научно-истраживачким и образовним институцијама широм света. У Србији га могу користити професори, предавачи, научници, истраживачи, студенти и сви други запослени у институцијама које су чланице Академске мреже Србије, односно сви крајњи корисници АМРЕС-a.

Захваљујући реализацији пројеката Министарства информисања и телекомуникација попут „Комуникационе опреме за умрежавање образовних институција“, „Повезане школе“ и „Напредне комуникационе инфраструктуре и eduroam бежичне инфраструктуре на факултетима и институтима у РС“, AМРЕС eduroam сервис сада покрива изузетно велики број локација у Србији.

Кроз наведене пројекте, ресорно министарство извршило је изградњу и унапређење инфраструктуре локалних рачунарских мрежа, у склопу чије реализације су инсталиране и бежичне тачке приступа на више од 1.850 локација образовних и научно-истраживачких институција Републике Србије.

Према званичним подацима, Србија се тренутно налази на трећем месту у Европи по броју локација на којима је доступна eduroam услуга, док у свету заузима пето место и то одмах иза високо развијених држава, попут Бразила, Сједињених Америчких Држава, Немачке и Енглеске.