Selaković: Autizam treba da bude tema svakog dana, a ne jednom godišnje

Selaković: Autizam treba da bude tema svakog dana, a ne jednom godišnje

02/04/2023 Off By BERB

Izvor/Foto: Tanjug/Đorđe Radivojević

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković prisustvovao je obeležavanju Svetskog dana osoba sa autizmom u Sremskim Karlovcima i tom prilikom naglasio da pitanja osoba sa autizmom o uslovima njihovog života i njihovo pripadanje društvu treba da bude tema kojom će se svi baviti svakog dana, a ne samo jednog dana u godini.

 

“Nije mi želja da držim bilo kakav govor opterećen birokratski frazama, želja mi je i hoću da ukažem na činjenicu da među nama postoji veliki broj naših sugrađana koji se sa ovim stanjem suočavaju posredno i neposredno. Postoji ne mali broj porodica u Srbiji koji se svakodnevno suočavaju sa specifičnostima autizma i iz tog razloga potrebno je da postavimo pitanje sebi šta je to što možemo da uradimo za njih kako bismo ostvarili njihovu inkluzivnost u društvu”, rekao je Selaković u svom obraćanju prisutnima.

On je naglasio da je potrebno da se prepoznaju sve specifične veštine osoba sa ovom dijagnozom i učiniti sve da se one još više razviju, umesto da se, kako je rekao, često pokušava da se oni uklope u stereotipna očekivanja pojedinaca u društvu.