Zajednički nastup vinara iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije na VinItaly 2023

Zajednički nastup vinara iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije na VinItaly 2023

02/04/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na sastanku sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom i predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim u Veroni postignut dogovor o završetku procesa osiguranja zajedničkih radnih dozvola između tri zemlje, članice Otvorenog Balkana.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Ramom i Kovačevskim u okviru inicijative Otvoreni Balkan saopštio da je razgovarano i o prijemu novih identifikacionih kartica, uz napomenu da je postignuta saglasnost da će po tom pitanju moći da bude napravljen napredak u narednim mesecima.

Dogovorili smo se o završetku procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bila osnova, usuđujem se da kažem, osnova ekonomske saradnje između svih nas, istakao je predsednik Srbije.

On je rekao da je sa premijerima razgovarao o tome kako pomoći običnim ljudima i kako otkloniti sve prepreke i omogućiti slobodnu trgovinu i slobodan protok robe, ljudi, kapitala i usluga.

Razgovarali smo o mnogim važnim pitanjima kako bismo sve pripremili pre početka letnje sezone, a među njima su i ona koja se tiču bezbednosti hrane, naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, tema razgovora bilo je i usaglašavanje oko identifikacionih dokumenata koja će ubrzati prelaske preko granica.

Vučić je ukazao na to da je trgovinska razmena između Srbije i Severne Makedonije sve veća i da je u poslednje tri godine porasla za 50 odsto.

Najveća prepreka za zemlje na Zapadnom Balkanu, kako je istakao, jesu granice, jer kada imate kamione koji prevoze neku vrstu robe, oni 30 odsto vremena voze, a 70 odsto provedu na granicama.

Predsednik Srbije boravi u Veroni, gde je posetio Međunarodni sajam vina VinItaly 2023.

Na sajmu su ga dočekali guverner regiona Veneto u Italiji Luka Zaja i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonio Tajani.

Vučić je zajedno sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Dimitrom Kovačevskim i Edijem Ramom obišao sajam vina, a sa ministrom spoljnih poslova Italije Antonijem Tajanijem i zajednički štand na kojem se predstavljaju vinari iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Na zajedničkom štandu predstaviće se više od 200 etiketa najboljih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Od ukupnog broja, 90 etiketa je iz Srbije, iz 41 vinarije.

Vina na štandu Open Balkan predstaviće vrhunski somelijeri tri zemlje, a biće organizovan i masterklas na kome će biti predstavljene autohtone sorte Balkana.

VinItaly je vodeći sajam vina i alkoholnih pića posvećen vinskim kompanijama na svetskom tržištu. Na njemu učestvuje 4.500 izlagača, a očekuje se i rekordan broj posetilaca.