Otvorena deonica auto-puta “Miloš Veliki” od Novog Beograda do Surčina

Otvorena deonica auto-puta “Miloš Veliki” od Novog Beograda do Surčina

01/04/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovali su danas otvaranju deonice auto-puta “Miloš Veliki” od Novog Beograda do Surčina, u dužini od osam kilometara.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i ambasadorka NR Kine u Beogradu Čen Bo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar finansija Siniša Mali i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Ova deonica biće najbrža veza Novog Beograda, posebno Zemuna, sa auto-putem “Miloš Veliki”.

Vučić je prilikom obilaska novootvorene deonice najavio da će Srbija zbog finansijskih rezultata boljih od projektovanih pokrenuti nove velike investicije u puteve širom zemlje, kao i da će Evropska investiciona banka za te namene obezbediti od 300 do 500 miliona evra.

Ove godine očekujemo potpisivanje velikih ugovora, zahvaljujući nešto boljim rezultatima i čestitao sam premijerki Ani Brnabić i ministru finansija Siniši Malom na tome, istakao je predsednik.

On je precizirao da je dobio zvanične podatke o budžetu, prema kojima je Srbija u prva tri meseca umesto deficita u budžetu od 74,9 milijardi dinara ili oko 680 miliona evra, imala deficit od 28,6 milijardi ili 245 miliona evra.

Vučić je poručio da samo uspešna država, a uspešna je ona koja je odgovorna i ozbiljna, koja ima ozbiljno i odgovorno rukovodstvo, može da gradi svoju zemlju, a da istovremeno ne povećava javni dug.

Prema poslednjim podacima, kako je istakao, javni dug na današnji dan iznosi 51,5 odsto, što je bolje od više od 92 odsto zemalja EU, pri čemu naša zemlja istovremeno ulaže u putnu i železničku infrastrukturu više nego 90 odsto zemalja Unije.

To je uspeh Srbije, ali i svih naših građana. Zato je važno da takvu vrstu odgovorne politike nastavimo i u budućnosti, naglasio je predsednik.

On je najavio da se kreće u velike nove investicije u puteve i infrastrukturne projekte, ali da tu ne može da se dobije značajna podrška spolja u kreditiranju.

Mi imamo mali javni dug i možemo to da radimo, a samo Evropska investiciona banka hoće da obezbedi određena sredstva za te namene, ukazao je Vučić i napomenuo da je njegova ideja bila da uzmemo milijardu evra ili dve za lokalne ili regionalne puteve, ali da smo uspeli da dobijemo od 300 do 500 miliona evra.

Gradnja deonice auto-puta “Miloš Veliki” od Novog Beograda do Surčina počela je krajem marta 2021. godine.

Tom saobraćajnicom, koja ima po tri trake, razdelni pojas od pet metara, pešačke staze širine po dva metra, urađenu biciklističku stazu i bankine, izlaz sa Novog Beograda na auto-put “Miloš Veliki” biće skraćen za približno 10 kilometara, jer više neće morati da se ide auto-putem Beograd–Zagreb.

Deonica će za putnički saobraćaj biti otvorena večeras u 21 čas.