SAD vodeći partner Srbiji na polju informacionih tehnologija

SAD vodeći partner Srbiji na polju informacionih tehnologija

31/03/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike  Srbije Ana Brnabić izjavila je danas povodom otvaranja istraživačko-razvojnog centra kompanije “Cisco” u Srbiji da su Sjedinjene Američke Države vodeći partner Srbiji na polju razmena usluga što se tiče sektora informacionih i komunikacionih tehnologija.

Brnabić je navela tom prilikom da će prisustvo kompanije “Cisco”  omogućiti da naš izvoz usluga u SAD bude još značajniji.

Imali smo u prošloj godini veliki uspeh u sektoru informacionih tehnologija, postigli smo rekordan izvoz od 2,7 milijardi evra. Podaci od januara ove godine deluju još bolje, a prema njima smo dostigli izvoz od 247 miliona evra, što je više od 42 odsto nego u januaru 2022. godine, istakla je Brnabić.

Premijerka je napomenula da ako se ovako bude nastavilo, Srbija  može da dostigne izvoz od četiri milijarde evra u sektoru informacionih tehnologija, što je cilj Vlade.

Veliko mi je zadovoljstvo što danas mogu da budem ovde da obeležimo izuzetno važno širenje kompanije „Cisco“ u Srbiji. Oni su prisutni već jednu deceniju u Srbiji kao kompanija koja prodaje svoje usluge. Danas obeležavamo njihovo širenje i osnivanje razvojnog tima što je važno za kredibilitet Srbije. Kada „Cisco“ proizvodi nešto u vašoj zemlji onda to znači da ste vi kao zemlja među super silama u svetu informacionih tehnologija, ukazala je premijerka.

Prema njenim rečima, zaposleni koji će se baviti istraživanjem neće biti samo u Beogradu, nego i u Naučno-tehnološkom parku u Nišu.

Verujem da će dalje širenje dovesti još mnoge američke kompanije da otvaraju svoje istraživačke centre u Srbiji, rekla je premijerka.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil je rekao da je veoma ponosan na odnose koji se grade između SAD i Srbije, pogotovo u oblasti visoke tehnologije.

Nema svetski prepoznatljivijeg imena nego što je „Cisco“, dodao je Hil.

Hil je rekao da u ovom slučaju nije u pitanju samo investicija kompanije „Cisco“, već investicija naših zemalja u mladu generaciju, a to je prema njegovim rečima, način da jedni druge bolje razumemo.

Potpredsednik kompanije “Cisko” Odisejis Karalambus je rekao da je “Cisco” već 10 godina prisutan u Srbiji, a da je danas prilika da najavi novo širenje kompanije koje će podrazumevati zapošljavanje još 50 inženjera.

Uz pomoć proizvoda „Silicon 1“ ruteri će brže i ekonomičnije raditi. Očekujemo da zaokružimo hardversku celinu i da uskoro ustanovimo i laboratoriju čime će naš rad u Srbiji biti zaokružen i proširen, poručio je Karalambus.