Јачање сарадње са Северном Македонијом у области рударства и енергетике

Јачање сарадње са Северном Македонијом у области рударства и енергетике

31/03/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић потписала је данас Меморандум о разумевању између Владе Републике Србије и Владе Републике Северне Македоније о сарадњи у области рударства и енергетике са министром економије Северне Македоније Крешником Бектешијем.

 

Ђедовић је истакла да је Меморандумом, потписаним у оквиру посете Србији председника Владе Северне Македоније Димитра Ковачевског, постављен широк оквир за сарадњу две државе у енергетици и рударству. Током посете министарка Ђедовић је имала и билатерални састанак са министром економије Северне Македоније Крешником Бектешијем.

„У условима енергетске кризе потребно је да као суседи још ближе сарађујемо како бисмо заједно се борили са последицама кризе и обезбедили већу сигурност снабдевања. Желимо да на томе радимо и кроз иницијативу Отворени Балкан, као и кроз заједничке пројекте, као што је планирана изградња гасне интерконекције између Србије и Северне Македоније. За реализацију овог пројекта очекујемо подршку и од Европске уније јер је важан за диверсификацију и сигурност снабдевања гасом у региону”, рекла је Ђедовић.

Министарка Ђедовић је током посете премијера Северне Македоније учествовала и на пленарном састанку делегација двеју Влада.